Rolada kinder pingui
Przygotuj swoją ulubioną kinder pingui roladę z tego łatwego do wykonania przepisu. Przekąska ta to doskonała alternatywa dla tradycyjnych ciast, jeśli chcesz zaskoczyć swoich gości czymś wyjątkowym i słodkim. Wykorzystując smakowite składniki, takie jak śmietanka, czekolada oraz ciasto biszkoptowe, stworzysz deser, który będzie przypominał smak oryginalnej wersji cukierka, z którym tak dobrze kojarzy się każde dziecko. Reklamy kinder pingui obiecują królewskie smaki, a ten przepis pomoże Ci osiągnąć ten efekt w domowym zaciszu. Przygotuj się na prawdziwą ucztę dla podniebienia!
admin
Składniki:
- Biszkopt:
- 4 jajka
- 100 g cukru
- 2 łyżki płaskie kakao
- 40 g proszku budyniowego waniliowego lub śmietankowego (1 opakowanie)
- Masa:
- 200 ml śmietanki 30 %
- 250 g mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
- Dodatkowo:
- 1 mleczna czekolada (100 g ) do posmarowania na środku
- 150 g mlecznej czekolady do polania na wierzchu
- wiórka kokosowe
Rolada kinder pingui – jak zrobić?
- Żółtka oddzielamy od białek. Do żółtek dodajemy proszek budyniowy i kakao. Całość dokładnie mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Następnie do misy miksera wlewamy białka i ubijamy na sztywną pianę. Gdy już piana będzie sztywna dodajemy cukier i miksujemy do momentu rozpuszczenia się cukru. Do piany dodajemy masę kakaową i delikatnie mieszamy aż składniki się ładnie połączą.
- Przygotowane ciasto wykładamy na blaszkę 40×40 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 20 minut od momentu nagrzania się piekarnika do 180 stopni.
- Upieczone ciasto lekko studzimy. Delikatnie ściągamy papier do pieczenia. Nie ma potrzeby zwijania ciasta. Biszkopt bez problemu się zroluje bez pęknięć.
- Mleczną czekoladę 100 g rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w mikrofali. Polewamy nią biszkopt i delikatnie smarujemy.
- Następnie przygotowujemy masę. Do misy miksera wlewamy śmietankę 30% i ubijamy chwilkę, następnie dodajemy dwie łyżki cukru pudru oraz serek mascarpone. Całość miksujemy na małych obrotach do uzyskania gęstej masy.
- Przygotowaną masę nakładamy na ciasto i delikatnie smarujemy biszkopt.
- Zwijamy rulon.
- Mleczną czekoladę 150 g rozpuszczamy w mikrofali lub w kąpieli wodnej i polewamy roladę. Dodatkowo posypujemy wiórkami kokosowymi.
- Chłodzimy minimum godzinę w lodówce.
Słowa kluczowe: kinder pingui, reklama
Porady – Rolada kinder pingui – dodatkowe informacje
Połączenie kakaowego ciasta, czekolady i masy śmietankowej to gratka dla podniebienia. Rolada kinder pingui reklama jest warta grzechu, do lekkich ciast niestety nie należy.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Rolada karpatkowa.
Następny przepis: Rolada kokosowa bez pieczenia