Rolada kinder pingui

Rolada kinder pingui

Przygotuj swoją ulubioną kinder pingui roladę z tego łatwego do wykonania przepisu. Przekąska ta to doskonała alternatywa dla tradycyjnych ciast, jeśli chcesz zaskoczyć swoich gości czymś wyjątkowym i słodkim. Wykorzystując smakowite składniki, takie jak śmietanka, czekolada oraz ciasto biszkoptowe, stworzysz deser, który będzie przypominał smak oryginalnej wersji cukierka, z którym tak dobrze kojarzy się każde dziecko. Reklamy kinder pingui obiecują królewskie smaki, a ten przepis pomoże Ci osiągnąć ten efekt w domowym zaciszu. Przygotuj się na prawdziwą ucztę dla podniebienia!

Składniki:

  • Biszkopt:
    • 4 jajka
    • 100 g cukru
    • 2 łyżki płaskie kakao
    • 40 g proszku budyniowego waniliowego lub śmietankowego (1 opakowanie)
  • Masa:
    • 200 ml śmietanki 30 %
    • 250 g mascarpone
    • 2 łyżki cukru pudru
  • Dodatkowo:
    • 1 mleczna czekolada (100 g ) do posmarowania na środku
    • 150 g mlecznej czekolady do polania na wierzchu
    • wiórka kokosowe

Rolada kinder pingui – jak zrobić?

  1. Żółtka oddzielamy od białek. Do żółtek dodajemy proszek budyniowy i kakao. Całość dokładnie mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Następnie do misy miksera wlewamy białka i ubijamy na sztywną pianę. Gdy już piana będzie sztywna dodajemy cukier i miksujemy do momentu rozpuszczenia się cukru. Do piany dodajemy masę kakaową i delikatnie mieszamy aż składniki się ładnie połączą.
  2. Przygotowane ciasto wykładamy na blaszkę 40×40 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 20 minut od momentu nagrzania się piekarnika do 180 stopni.
  3. Upieczone ciasto lekko studzimy. Delikatnie ściągamy papier do pieczenia. Nie ma potrzeby zwijania ciasta. Biszkopt bez problemu się zroluje bez pęknięć.
  4. Mleczną czekoladę 100 g rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w mikrofali. Polewamy nią biszkopt i delikatnie smarujemy.
  5. Następnie przygotowujemy masę. Do misy miksera wlewamy śmietankę 30% i ubijamy chwilkę, następnie dodajemy dwie łyżki cukru pudru oraz serek mascarpone. Całość miksujemy na małych obrotach do uzyskania gęstej masy.
  6. Przygotowaną masę nakładamy na ciasto i delikatnie smarujemy biszkopt.
  7. Zwijamy rulon.
  8. Mleczną czekoladę 150 g rozpuszczamy w mikrofali lub w kąpieli wodnej i polewamy roladę. Dodatkowo posypujemy wiórkami kokosowymi.
  9. Chłodzimy minimum godzinę w lodówce.

Słowa kluczowe: kinder pingui, reklama

Porady – Rolada kinder pingui – dodatkowe informacje

Połączenie kakaowego ciasta, czekolady i masy śmietankowej to gratka dla podniebienia. Rolada kinder pingui reklama jest warta grzechu, do lekkich ciast niestety nie należy.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Rolada karpatkowa.
Następny przepis: Rolada kokosowa bez pieczenia

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode