ROLADA KAWOWA
Rolada kawowa to wyjątkowa propozycja dla wszystkich miłośników kawy i słodkości. Ten niezwykły deser zasługuje na szczególne oczy, łącząc delikatność biszkoptu z intensywnym smakiem kremu kawowego. Pełna aromatu kawa rozpływa się w ustach, w połączeniu z lekkość biszkoptu tworzy niepowtarzalną harmonię smaków. Doskonała na popołudniowe spotkania przy filiżance kawy, czy też na uroczysty deser. Przygotowanie rolady z kremem kawowym może wydawać się wyzwaniem, ale dzięki naszemu przepisowi z pewnością każdemu się uda. To ciasto nie tylko smakuje wyśmienicie, ale również wygląda efektownie. Zachwyć swoich gości roladą kawową!
admin
Składniki:
- Biszkopt:
- 5 jajek
- 10 dkg mąki
- 15 dkg cukru pudru
- 1,5 łyżki kawy mielonej
- szczypta proszku do pieczenia
- Masa:
- 1 budyń śmietankowy bez cukru
- 1/2 l mleka
- 25 dkg masła, lub margaryna Palma
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
- Ponad to:
- 1 galaretka o dowolnym smaku. Ja dałam galaretkę bursztynową.
Rolada kawowa – jak zrobić?
-
1.
Galaretkę rozpuścić w 1 szklance wody. Ostudzić i dać do lodówki, żeby zastygła.
Białka utrzeć z cukrem, dalej ucierając dodawać po jednym żółtku. Dodać przesianą przez sitko mąkę z proszkiem, kawę i delikatnie wymieszać łyżką.
Przelać ciasto na dużą brytfankę z piekarnika, wyłożoną papierem do pieczenia. Rozprowadzić równo cienką warstwę ciasta.
Piec do zrumienienia (ok.15 minut – do suchego patyczka).
Przygotować mokrą ściereczkę. Wyłożyć na nią jeszcze ciepłe ciasto i zwinąć w rulon. Jak ciasto przestygnie, delikatnie odwinąć ze ściereczki (można sobie pomagać nożem). Rozłożyć równo masę. Wzdłuż rolady ułożyć pasek galaretki. Zwinąć roladę. Położyć na tacce złożeniem pod spód. -
2.
Masa: Budyń ugotować z mlekiem (nie dodawać cukru). Odstawić do wystudzenia. Masło utrzeć z cukrem pudrem na białą pulchną masę.
Dalej ucierając dodawać po łyżce ostudzonego budyniu i po trochu rozpuszczonej kawy w 1 łyżce wody. Już jest gotowa masa do posmarowania biszkoptu. -
3.
Roladę posypać cukrem pudrem. Kroić na plastry i układać na ozdobnym talerzu.
ROLADA KAWOWA – dodatkowe informacje
Porady
Roladę można posmarować polewą czekoladową, ozdobić masą wyciskaną z rękawa cukierniczego, posmarować masą i posypać, kokosem, płatkami migdałowymi lub orzechami itp.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Rolada kokosowa bez pieczenia
Następny przepis: Rolada mocno jagodowa