ROLADA KAWOWA

ROLADA KAWOWA

Rolada kawowa to wyjątkowa propozycja dla wszystkich miłośników kawy i słodkości. Ten niezwykły deser zasługuje na szczególne oczy, łącząc delikatność biszkoptu z intensywnym smakiem kremu kawowego. Pełna aromatu kawa rozpływa się w ustach, w połączeniu z lekkość biszkoptu tworzy niepowtarzalną harmonię smaków. Doskonała na popołudniowe spotkania przy filiżance kawy, czy też na uroczysty deser. Przygotowanie rolady z kremem kawowym może wydawać się wyzwaniem, ale dzięki naszemu przepisowi z pewnością każdemu się uda. To ciasto nie tylko smakuje wyśmienicie, ale również wygląda efektownie. Zachwyć swoich gości roladą kawową!

Składniki:

  • Biszkopt:
    • 5 jajek
    • 10 dkg mąki
    • 15 dkg cukru pudru
    • 1,5 łyżki kawy mielonej
    • szczypta proszku do pieczenia
  • Masa:
    • 1 budyń śmietankowy bez cukru
    • 1/2 l mleka
    • 25 dkg masła, lub margaryna Palma
    • 1 szklanka cukru pudru
    • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
  • Ponad to:
    • 1 galaretka o dowolnym smaku. Ja dałam galaretkę bursztynową.

Rolada kawowa – jak zrobić?

  1. 1.
    Galaretkę rozpuścić w 1 szklance wody. Ostudzić i dać do lodówki, żeby zastygła.
    Białka utrzeć z cukrem, dalej ucierając dodawać po jednym żółtku. Dodać przesianą przez sitko mąkę z proszkiem, kawę i delikatnie wymieszać łyżką.
    Przelać ciasto na dużą brytfankę z piekarnika, wyłożoną papierem do pieczenia. Rozprowadzić równo cienką warstwę ciasta.
    Piec do zrumienienia (ok.15 minut – do suchego patyczka).
    Przygotować mokrą ściereczkę. Wyłożyć na nią jeszcze ciepłe ciasto i zwinąć w rulon. Jak ciasto przestygnie, delikatnie odwinąć ze ściereczki (można sobie pomagać nożem). Rozłożyć równo masę. Wzdłuż rolady ułożyć pasek galaretki. Zwinąć roladę. Położyć na tacce złożeniem pod spód.
  2. 2.
    Masa: Budyń ugotować z mlekiem (nie dodawać cukru). Odstawić do wystudzenia. Masło utrzeć z cukrem pudrem na białą pulchną masę.
    Dalej ucierając dodawać po łyżce ostudzonego budyniu i po trochu rozpuszczonej kawy w 1 łyżce wody. Już jest gotowa masa do posmarowania biszkoptu.
  3. 3.
    Roladę posypać cukrem pudrem. Kroić na plastry i układać na ozdobnym talerzu.

ROLADA KAWOWA – dodatkowe informacje

Porady

Roladę można posmarować polewą czekoladową, ozdobić masą wyciskaną z rękawa cukierniczego, posmarować masą i posypać, kokosem, płatkami migdałowymi lub orzechami itp.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Rolada kokosowa bez pieczenia
Następny przepis: Rolada mocno jagodowa

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode