Rolada drobiowa z pietruszką i omletem
Składniki:
- 1 kurczak (u mnie 1,7 kg)
- 1 łyżka posiekanej pietruszki
- 2 duże jajka
- 1 łyżeczka masła
- 1 łyżeczka oleju
- Świeżo zmielony pieprz, sól do smaku
- Papier do pieczenia
Rolada drobiowa z pietruszką i omletem – jak zrobić?
-
1.
Wykonanie: kurczaka opłukać, osuszyć, zdjąć skórę. Mięso oddzielić od kości, przepuścić przez maszynkę. Jajka posolić, ubić, usmażyć omlet na maśle, przestudzić, pokroić w kostkę. Do mięsa dodać przyprawy, wymieszać mięso. Następnie dodać pietruszkę, kostki omleta, ponownie wymieszać. Skórkę rozłożyć, na nim ułożyć mięso, uformować roladę, szczelnie zawinąć w płat skóry. Papier do pieczenia posmarować olejem, ułożyć roladę, zawinąć w papier. Włożyć do podłużnej formy, podlać niewielką ilością wody. Piekarnik podgrzać, piec roladę około 30 minut w temp. 180 stopni, następnie zmniejszyć temp. do 140 stopni i piec do miękkości mięsa.
Sposób przygotowania galantyny z kurczaka z omletem:
1. Wykonanie: kurczaka opłukać, osuszyć, zdjąć skórę. Mięso oddzielić od kości, przepuścić przez maszynkę. Jajka posolić, ubić, usmażyć omlet na maśle, przestudzić, pokroić w kostkę. Do mięsa dodać przyprawy, wymieszać mięso. Następnie dodać pietruszkę, kostki omleta, ponownie wymieszać. Skórkę rozłożyć, na nim ułożyć mięso, uformować roladę, szczelnie zawinąć w płat skóry. Papier do pieczenia posmarować olejem, ułożyć roladę, zawinąć w papier. Włożyć do podłużnej formy, podlać niewielką ilością wody. Piekarnik podgrzać, piec roladę około 30 minut w temp. 180 stopni, następnie zmniejszyć temp. do 140 stopni i piec do miękkości mięsa.
xxxx – dodatkowe informacje
1. Przed końcem pieczenia papier można delikatnie uchylić, by zrumienić delikatnie skórkę.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Rolada drobiowa z serem i pieczarkami
Następny przepis: Rolada drożdżowa z masą orzechową.