Rolada czekoladowa z truskawkami
Szukasz niezwykłego przepisu, który zachwyci Twoich najbliższych? Wypróbuj roladę czekoladową z truskawkami, która łączy w sobie gęstą, mocno czekoladową roladę z delikatnym, słodko-kwaśnym nadzieniem z truskawek. Nie tylko smakuje wyśmienicie, ale także wygląda efektownie, co z całą pewnością zrobi wrażenie na Twoich gościach. Czy to na elegancką kolację, czy na codzienne popołudnie – rolada czekoladowa z truskawkami zawsze jest doskonałym wyborem. Prosty do wykonania, ten przepis jest idealny dla każdego amatora pieczenia. Skosztuj tego niebiańskiego deseru już dziś!
Piotr Zieliński
Składniki:
- Biszkopt:
- 4 jajka
- 2/3 szkl. mąki
- 2/3 szkl. cukru
- 1 budyń czekoladowy
- 2 łyżki kakao
- kilka kropli aromatu waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Krem:
- 300 ml smietany kremówki
- 150 g jogurtu truskawkowego
- 4 łyżki cukru pudru
- 2 śmietan-fixy
- Dodatkowo:
- truskawki
- czerwone porzeczki
- czekolada w płatkach
Rolada czekoladowa z truskawkami – jak zrobić?
- Biszkopt:
Mąkę wymieszać z budyniem, kakao i proszkiem do pieczenia. Białka oddzielić od żółtek. Ubić białka, dodać cukier, następnie żółtka, na końcu dodać mieszankę budyniową z mąką oraz aromat, wymieszać delikatnie. Przełożyć do formy wyłożonej pergaminem, piec w rozgrzanym piekarniku w temp. 200 stopni ok. 15 min. (Uważać, aby biszkopt się nie spiekł za bardzo). Po upieczeniu biszkopt zawinąć w ściereczkę. - Krem:
Ubić śmietanę na sztywno, dodać jogurt a na końcu cukier puder wymieszany ze śmietan-fixem. Odłożyć 3-4 łyżki masy, resztę rozsmarować na wystudzonym biszkopcie, ułożyć pokrojone na kawałki truskawki, zwinąć w roladę. Wierzch rolady i boki posmarować resztą kremu, posypać płatkami czekolady, ułożyć truskawki. Dobrze schłodzić.
xxxx – dodatkowe informacje
Należy uważać, żeby biszkopt się nie spiekł,
biszkopt można nasączyć dowolnym ponczem
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: ROLADA BOCZKOWA Z METKĄ ŁOSOSIOWĄ
Następny przepis: Rolada drobiowa z serem i pieczarkami