Rolada czekoladowa z truskawkami

Rolada czekoladowa z truskawkami

Szukasz niezwykłego przepisu, który zachwyci Twoich najbliższych? Wypróbuj roladę czekoladową z truskawkami, która łączy w sobie gęstą, mocno czekoladową roladę z delikatnym, słodko-kwaśnym nadzieniem z truskawek. Nie tylko smakuje wyśmienicie, ale także wygląda efektownie, co z całą pewnością zrobi wrażenie na Twoich gościach. Czy to na elegancką kolację, czy na codzienne popołudnie – rolada czekoladowa z truskawkami zawsze jest doskonałym wyborem. Prosty do wykonania, ten przepis jest idealny dla każdego amatora pieczenia. Skosztuj tego niebiańskiego deseru już dziś!

Składniki:

  • Biszkopt:
  • 4 jajka
  • 2/3 szkl. mąki
  • 2/3 szkl. cukru
  • 1 budyń czekoladowy
  • 2 łyżki kakao
  • kilka kropli aromatu waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Krem:
  • 300 ml smietany kremówki
  • 150 g jogurtu truskawkowego
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 śmietan-fixy
  • Dodatkowo:
  • truskawki
  • czerwone porzeczki
  • czekolada w płatkach

Rolada czekoladowa z truskawkami – jak zrobić?

  1. Biszkopt:
    Mąkę wymieszać z budyniem, kakao i proszkiem do pieczenia. Białka oddzielić od żółtek. Ubić białka, dodać cukier, następnie żółtka, na końcu dodać mieszankę budyniową z mąką oraz aromat, wymieszać delikatnie. Przełożyć do formy wyłożonej pergaminem, piec w rozgrzanym piekarniku w temp. 200 stopni ok. 15 min. (Uważać, aby biszkopt się nie spiekł za bardzo). Po upieczeniu biszkopt zawinąć w ściereczkę.
  2. Krem:
    Ubić śmietanę na sztywno, dodać jogurt a na końcu cukier puder wymieszany ze śmietan-fixem. Odłożyć 3-4 łyżki masy, resztę rozsmarować na wystudzonym biszkopcie, ułożyć pokrojone na kawałki truskawki, zwinąć w roladę. Wierzch rolady i boki posmarować resztą kremu, posypać płatkami czekolady, ułożyć truskawki. Dobrze schłodzić.

xxxx – dodatkowe informacje

Należy uważać, żeby biszkopt się nie spiekł,
biszkopt można nasączyć dowolnym ponczem


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: ROLADA BOCZKOWA Z METKĄ ŁOSOSIOWĄ
Następny przepis: Rolada drobiowa z serem i pieczarkami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode