Rolada biszkoptowa z jabłkami
Wprowadź ciepło do swojego domu za pomocą naszej przepysznej propozycji – rolaty biszkoptowej z jabłkami. Ten nostalgiczny przysmak to idealna kompozycja miękkiego biszkoptu, soczystych jabłek i subtelnych nut korzennych, który gwarantuje nie tylko niepowtarzalne doznania smakowe, ale i przepiękny zapach unoszący się po całym domu. Rolada biszkoptowa z jabłkami to doskonała propozycja na słodki podwieczorek lub niespodziewanych gości. Ten przepis sprawdzi się też doskonale jako pyszne ciasto świąteczne. Ułatw sobie życie i zaskocz najbliższych tym domowym wypiekiem. Nawet jeżeli jesteś początkującym cukiernikiem – ta rolada jabłkowa przepis jest prosty i zrozumiały.
admin
Składniki:
- 5 dużych jaj lub 6 mniejszych
- 80 g cukru (ok. 1/3 szklanki )
- 100 g mąki pszennej (ok. 2/3 szklanki )
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki letniej wody
- 3 duże lub 4 mniejsze jabłka ( ok. 600g )
- 2 płaskie łyżeczki cynamonu
- 2 łyżki soku z cytryny
Rolada biszkoptowa z jabłkami – jak zrobić?
- Jabłka obrać, przekroić na ćwiartki, wykroić gniazda nasienne. Ćwiartki pokroić na cienkie plasterki i równomiernie rozłożyć je na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę o wymiarach 39 x 35cm.
- Jabłka skropić sokiem z cytryny i posypać cynamonem.
- Białka oddzielić od żółtek. Ubić białka na sztywną pianę wsypując po koniec ubijania cukier i miksować do momentu, aż cukier nie będzie wyczuwalny. Dodawać kolejno żółtka miksując na najniższych obrotach. Partiami wsypywać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz letnią wodę i łyżką delikatnie połączyć z masą. Zalać przygotowanym ciastem jabłka i wyrównać. Piec w temp. 180°C przez 20-23 minuty.
- Po upieczeniu wyjąć biszkopt z piekarnika i na czystą ściereczkę szybkim ruchem przewrócić blachę „do góry nogami” tak, aby jabłka znalazły się na wierzchu.
- Delikatnie zdjąć papier do pieczenia i zrolować biszkopt pomagając sobie ściereczką (ciepłe ciasto bardzo łatwo się zawija).
- Zostawić do wystygnięcia. Wystudzoną roladę oprószyć cukrem pudrem.
xxxx – dodatkowe informacje
Do przygotowania rolady polecam renety, ale mogą być inne jabłka.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Rolada ziemniaczana ze szpinakiem
Następny przepis: ROLADKI DROBIOWE Z NADZIENIEM SEROWYM