Rolada biszkoptowa z jabłkami

Rolada biszkoptowa z jabłkami

Wprowadź ciepło do swojego domu za pomocą naszej przepysznej propozycji – rolaty biszkoptowej z jabłkami. Ten nostalgiczny przysmak to idealna kompozycja miękkiego biszkoptu, soczystych jabłek i subtelnych nut korzennych, który gwarantuje nie tylko niepowtarzalne doznania smakowe, ale i przepiękny zapach unoszący się po całym domu. Rolada biszkoptowa z jabłkami to doskonała propozycja na słodki podwieczorek lub niespodziewanych gości. Ten przepis sprawdzi się też doskonale jako pyszne ciasto świąteczne. Ułatw sobie życie i zaskocz najbliższych tym domowym wypiekiem. Nawet jeżeli jesteś początkującym cukiernikiem – ta rolada jabłkowa przepis jest prosty i zrozumiały.

Składniki:

  • 5 dużych jaj lub 6 mniejszych
  • 80 g cukru (ok. 1/3 szklanki )
  • 100 g mąki pszennej (ok. 2/3 szklanki )
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki letniej wody
  • 3 duże lub 4 mniejsze jabłka ( ok. 600g )
  • 2 płaskie łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki soku z cytryny

Rolada biszkoptowa z jabłkami – jak zrobić?

  1. image-0b98i87Jabłka obrać, przekroić na ćwiartki, wykroić gniazda nasienne. Ćwiartki pokroić na cienkie plasterki i równomiernie rozłożyć je na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę o wymiarach 39 x 35cm.
  2. image-10m82lcJabłka skropić sokiem z cytryny i posypać cynamonem.
  3. image-26nms92Białka oddzielić od żółtek. Ubić białka na sztywną pianę wsypując po koniec ubijania cukier i miksować do momentu, aż cukier nie będzie wyczuwalny. Dodawać kolejno żółtka miksując na najniższych obrotach. Partiami wsypywać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz letnią wodę i łyżką delikatnie połączyć z masą. Zalać przygotowanym ciastem jabłka i wyrównać. Piec w temp. 180°C przez 20-23 minuty.
  4. image-1lw1vkkPo upieczeniu wyjąć biszkopt z piekarnika i na czystą ściereczkę szybkim ruchem przewrócić blachę „do góry nogami” tak, aby jabłka znalazły się na wierzchu.
  5. image-07mwb7vDelikatnie zdjąć papier do pieczenia i zrolować biszkopt pomagając sobie ściereczką (ciepłe ciasto bardzo łatwo się zawija).
  6. image-139nb6kZostawić do wystygnięcia. Wystudzoną roladę oprószyć cukrem pudrem.

xxxx – dodatkowe informacje

Do przygotowania rolady polecam renety, ale mogą być inne jabłka.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Rolada ziemniaczana ze szpinakiem
Następny przepis: ROLADKI DROBIOWE Z NADZIENIEM SEROWYM

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode