ROLADA BEZ PIECZENIA
Zapraszamy do odkrycia przepisu na wyśmienitą roladę bez pieczenia. Jest to idealny deser dla tych, którzy pragną zrobić coś wyjątkowego, ale nie mają piekarnika lub po prostu chcą spróbować czegoś nowego. Rolada jest nie tylko smaczna, ale również łatwa do przygotowania, z użyciem prostych i łatwo dostępnych składników. Niezależnie od okazji, ta rolada z pewnością będzie doskonałym wyborem. Można ją przygotować na specjalne okazje, imprezy, urodziny a nawet na codzienny deser. Zadowoli ona zarówno dorosłych, jak i dzieci ze względu na swój delikatny smak i atrakcyjny wygląd.
Piotr Zieliński
Składniki
- CIASTO:
- 32 dag herbatników
- 10 dag masła
- 0,5 szklanki cukru pudru
- 3 łyżki kakao
- 0,5 szklanki mleka
- KREM:
- 15 dag wiórków kokosowych
- 60 g masła
- 100 ml mleka
- 0,5 szklanki cukru pudru
Rolada bez pieczenia – jak zrobić?
-
1.
CIASTO:
Herbatniki mielimy za pomocą blendera lub zgniatamy wałkiem. Mleko, masło, kakao i cukier rozpuszczamy i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Następnie wlewamy do herbatników i zagniatamy na ciasto.
KREM:
Mleko, wiórki i cukier podgrzewamy, gdy kokos wchłonie całe mleko dodajemy masło. Mieszamy do rozpuszczenia. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
ZWIJANIE:
Ciasto wałkujemy pomiędzy folią spożywczą na wymiary ok. 25/35 cm.
Smarujemy kremem kokosowym.
Z pomocą folii ściśle zwijamy w roladę (krótszy bok) i szczelnie owijamy w folię.
Chowamy na całą noc do lodówki. Smacznego
ROLADA BEZ PIECZENIA – dodatkowe informacje
Rolada bez pieczenia musi się chłodzić całą noc.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Rogaliki z kokosowym nadzieniem
Następny przepis: Rogaliki z serka Philadelphia