Rogaliki ze śliwkami
Jesień to idealny czas na przygotowanie domowych wypieków z dostępnymi sezonowo owocami. Jednym z tych smakowitych deserów są rogaliki drożdżowe ze śliwkami. Świeży, aromatyczny zapach rogalików prosto z pieca wprowadzi do domu atmosferę ciepła i rodzinnego przytulenia, a słodko-kwaśne śliwki idealnie komponują się z ciastem drożdżowym. To doskonała propozycja na popołudniową herbatę lub drugie śniadanie dla dzieci. Sięgać po to ciasto też mogą osoby z cukrzycą, wystarczy, że zamiast tradycyjnego cukru użyją jego zdrowszych zamienników. Czy można sobie wyobrazić lepszy smak jesieni niż rogaliki drożdżowe ze śliwkami?
admin
Składniki:
- ciasto
- 25 dag margaryny
- 2 łyżki cukru
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szklanka kwaśnej śmietany 18%
- dodatkowo:
- kilka śliwek węgierek
Rogaliki drożdżowe ze śliwkami – jak zrobić?
-
1. Margarynę posiekać z cukrem, dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli oraz śmietanę, szybko zagnieść ciasto. Przygotowane ciasto zawinąć w folię i schłodzić w lodówce. Schłodzone ciasto cienko rozwałkować i pociąć na dość cienkie trójkąty. Na każdej porcji ciasta ułożyć po połowie śliwki i zaczynając od szerszego dołu zwinąć rogaliki.
-
2. Trójkąty ciasta ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
-
3. Piekarnik nagrzać do 200°C i piec rogaliki około 20 minut. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
Rogaliki ze śliwkami – dodatkowe informacje
Rogaliki drożdżowe ze śliwkami równie pyszne będą z innymi dodatkami.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Rogaliki z serka Philadelphia
Następny przepis: Rolada bezowa z kremem mascarpone i malinami