Rogaliki ze śliwkami

Rogaliki ze śliwkami

Jesień to idealny czas na przygotowanie domowych wypieków z dostępnymi sezonowo owocami. Jednym z tych smakowitych deserów są rogaliki drożdżowe ze śliwkami. Świeży, aromatyczny zapach rogalików prosto z pieca wprowadzi do domu atmosferę ciepła i rodzinnego przytulenia, a słodko-kwaśne śliwki idealnie komponują się z ciastem drożdżowym. To doskonała propozycja na popołudniową herbatę lub drugie śniadanie dla dzieci. Sięgać po to ciasto też mogą osoby z cukrzycą, wystarczy, że zamiast tradycyjnego cukru użyją jego zdrowszych zamienników. Czy można sobie wyobrazić lepszy smak jesieni niż rogaliki drożdżowe ze śliwkami?

Składniki:

  • ciasto
  • 25 dag margaryny
  • 2 łyżki cukru
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany 18%
  • dodatkowo:
  • kilka śliwek węgierek

Rogaliki drożdżowe ze śliwkami – jak zrobić?

  1. rogaliki ze śliwkami

    1. Margarynę posiekać z cukrem, dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli oraz śmietanę, szybko zagnieść ciasto. Przygotowane ciasto zawinąć w folię i schłodzić w lodówce. Schłodzone ciasto cienko rozwałkować i pociąć na dość cienkie trójkąty. Na każdej porcji ciasta ułożyć po połowie śliwki i zaczynając od szerszego dołu zwinąć rogaliki.

  2. rogaliki ze śliwkami

    2. Trójkąty ciasta ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

  3. rogaliki ze śliwkami

    3. Piekarnik nagrzać do 200°C i piec rogaliki około 20 minut. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

Rogaliki ze śliwkami – dodatkowe informacje

Rogaliki drożdżowe ze śliwkami równie pyszne będą z innymi dodatkami.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Rogaliki z serka Philadelphia
Następny przepis: Rolada bezowa z kremem mascarpone i malinami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode