ROGALIKI Z NUTELLĄ I BIAŁĄ CZEKOLADĄ
Poznajcie słodkie, kruche i niezwykle smakowite rogaliki z Nutellą i białą czekoladą! Ten pyszny deser to idealna propozycja dla wszystkich łasuchów. Wyjątkowo kremowa i delikatna biała Nutella doskonale komponuje się z ciasteczkowym smakiem rogalików, a dodatek białej czekolady sprawia, że całość jest jeszcze bardziej wyrafinowana. Biała Nutella, która jest coraz bardziej popularna, może nie być jeszcze dostępna w każdym sklepie, jednak warto poszukać jej na stronach internetowych i w delikatesach. Jeśli jesteś fanem słodkości i chcesz spróbować czegoś nowego, te rogaliki z pewnością przypadną Ci do gustu.
admin
Składniki:
- 1 kilogram mąki
- 1,5 szklanki mleka
- 15 dekagramów masła
- 2 jajka
- 10 dekagramów drożdży
- 7 łyżek cukru
- szczypta soli
- 1 roztrzepane żółtko
- średni słoik nutelli lub innego kremu czekoladowego
- biała czekolada
Rogaliki z nutellą i białą czekoladą – jak zrobić?
- Drożdże rozmieszać z łyżeczką cukru, połową szklanki ciepłego mleka. Pozostałe mleko zagotować z masłem i połączyć z mąką wymieszaną z cukrem – odstawić do wystudzenia. Dodać wyrośnięte drożdże oraz jajka. Wyrobić, odstawić do wyrośnięcia na około godzinę. Ciasto podzielić na 4 rowne części.
- Pierwszą część rozwalkować na średniej wielkości koło (jak na zdjęciu), podzielić na 8 trójkątów, nakładać po małej łyżeczce kremu i zawijać (od dołu). W ten sposób wyrobić pozostałe 3 części ciasta. Odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. Posmarować rozmąconym żółtkiem.
- Piec w 180 stopniach Celsjusza przez 30 minut.
- Rozpuścić białą czekoladę na parze i polać nią ostudzone rogaliki.
Słowa kluczowe: biała, nutella, gdzie, kupić
ROGALIKI Z NUTELLĄ I BIAŁĄ CZEKOLADĄ – dodatkowe informacje
Zamiast białej czekolady można kupić gotową białą polewę – smakuje równie dobrze.
Z jednej porcji wychodzi ok 50 szt rogalików.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Rogaliki z kokosowym nadzieniem
Następny przepis: Rogaliki z serka Philadelphia