Rogaliki z kokosowym nadzieniem
Przygotujcie się na prawdziwą ucztę pełną egzotycznych smaków! Prezentujemy Wam dzisiaj przepis na rogaliki z kokosowym nadzieniem. To oryginalna i kreatywna kombinacja delikatnego, miękkiego ciasta z intensywnym smakiem nadzienia kokosowego, które rozpływa się w ustach. Stworzenie tych małych wypieków może być niezwykle satysfakcjonujące i przynieść wiele przyjemności, zarówno podczas ich wyrabiania, jak i degustacji. Dla miłośników kokosa, jamajski smak tych rogalików będzie niczym balsam dla podniebienia. Tak przygotowane rogaliki idealnie sprawdzą się zarówno na codzienny deser, jak i na specjalne okazje.
admin
Składniki:
- Rozczyn:
- 5 dag świeżych drożdży
- 1 łyżka cukru
- pół szklanki ciepłego mleka
- 1 łyżka mąki tortowej
- Ciasto:
- 50 dag mąki tortowej
- 2 jajka
- pół szklanki cukru
- 5 dag masła
- pół szklanki ciepłego mleka
- 1 cukier waniliowy
- Nadzienie:
- 20 dag wiórek kokosowych
- 1 szklanka mleka
- pół szklanki cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- Dodatkowo:
- mąka pszenna do posypania stolnicy
Rogaliki z kokosowym nadzieniem – jak zrobić?
- Zacznij od przygotowania rozczynu: drożdże rozcieramy z cukrem, ciepłym mlekiem i mąką, następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut, żeby rozczyn ruszył.
- Przygotuj ciasto: masło roztapiamy i lekko studzimy. Jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie do mąki dodajemy wyrośnięte drożdże, utarte jajka z cukrem, stopione i przestudzone masło i stopniowo dolewając ciepłe mleko, zagniatamy mięciutkie ciasto. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na półtorej godziny do wyrośnięcia.
- Przygotuj nadzienie kokosowe: mleko zagotowujemy z cukrem. Wiórki mieszamy z mąką ziemniaczaną, następnie wsypujemy do gotującego się mleka i energicznie mieszając gotujemy do zgęstnienia. Studzimy.
- Wyrośnięte ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy, kroimy w trójkąty, na każdy nakładamy porcję nadzienia i zawijamy formując rogaliki.
- Układamy rogaliki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub folią aluminiową.
- Wstawiamy rogaliki do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 30 minut, aż się zrumienią.
Rogaliki z kokosowym nadzieniem – dodatkowe informacje
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Z przepisu wychodzi około 20 dużych rogalików.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Rogaliki z czekoladą last minute (z ciasta francuskiego)
Następny przepis: ROGALIKI Z NUTELLĄ I BIAŁĄ CZEKOLADĄ