Rogaliki z kokosowym nadzieniem

Rogaliki z kokosowym nadzieniem

Przygotujcie się na prawdziwą ucztę pełną egzotycznych smaków! Prezentujemy Wam dzisiaj przepis na rogaliki z kokosowym nadzieniem. To oryginalna i kreatywna kombinacja delikatnego, miękkiego ciasta z intensywnym smakiem nadzienia kokosowego, które rozpływa się w ustach. Stworzenie tych małych wypieków może być niezwykle satysfakcjonujące i przynieść wiele przyjemności, zarówno podczas ich wyrabiania, jak i degustacji. Dla miłośników kokosa, jamajski smak tych rogalików będzie niczym balsam dla podniebienia. Tak przygotowane rogaliki idealnie sprawdzą się zarówno na codzienny deser, jak i na specjalne okazje.

Składniki:

  • Rozczyn:
  • 5 dag świeżych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • pół szklanki ciepłego mleka
  • 1 łyżka mąki tortowej
  • Ciasto:
  • 50 dag mąki tortowej
  • 2 jajka
  • pół szklanki cukru
  • 5 dag masła
  • pół szklanki ciepłego mleka
  • 1 cukier waniliowy
  • Nadzienie:
  • 20 dag wiórek kokosowych
  • 1 szklanka mleka
  • pół szklanki cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • Dodatkowo:
  • mąka pszenna do posypania stolnicy

Rogaliki z kokosowym nadzieniem – jak zrobić?

  1. Zacznij od przygotowania rozczynu: drożdże rozcieramy z cukrem, ciepłym mlekiem i mąką, następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut, żeby rozczyn ruszył.
  2. Przygotuj ciasto: masło roztapiamy i lekko studzimy. Jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie do mąki dodajemy wyrośnięte drożdże, utarte jajka z cukrem, stopione i przestudzone masło i stopniowo dolewając ciepłe mleko, zagniatamy mięciutkie ciasto. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na półtorej godziny do wyrośnięcia.
  3. Przygotuj nadzienie kokosowe: mleko zagotowujemy z cukrem. Wiórki mieszamy z mąką ziemniaczaną, następnie wsypujemy do gotującego się mleka i energicznie mieszając gotujemy do zgęstnienia. Studzimy.
  4. Wyrośnięte ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy, kroimy w trójkąty, na każdy nakładamy porcję nadzienia i zawijamy formując rogaliki.
  5. Układamy rogaliki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub folią aluminiową.
  6. Wstawiamy rogaliki do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 30 minut, aż się zrumienią.

Rogaliki z kokosowym nadzieniem – dodatkowe informacje

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Z przepisu wychodzi około 20 dużych rogalików.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Rogaliki z czekoladą last minute (z ciasta francuskiego)
Następny przepis: ROGALIKI Z NUTELLĄ I BIAŁĄ CZEKOLADĄ

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode