rogaliki krucho - drożdżowe z ciasta zatapianego

rogaliki krucho – drożdżowe z ciasta zatapianego

Każdy miłośnik domowego pieczenia z pewnością pokocha przepis na rogaliki krucho-drożdżowe z ciasta zatapianego. Te rogaliki to prawdziwa gratka, łącząca w sobie delikatność ciasta drożdżowego i kruchego. Subtelne, aksamitne ciasto, które rozpływa się w ustach skrzy się z cieplem domowego pieczenia i miłością do ukochanych smaków. Ich niepowtarzalny smak i tekstura to efekt unikalnej metody zatapiania ciasta drożdżowego w ciasto kruche. Popularne wśród miłośników tradycyjnych wypieków, rogaliki zatapiane cieszą się niesłabnącą popularnością i są doskonałym dodatkiem do porannej kawy czy popołudniowej herbaty.

Składniki:

  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 250 gramów masła lub margaryny (stopionej i schłodzonej)
  • 4 żółtka
  • 0,5 szklanki ciepłego mleka
  • 60 gramów drożdży
  • 4 kopiaste łyżki cukru
  • 1,5 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 słoiczek marmolady lub dżemu
  • cukier puder do posypania
  • szczypta soli

Rogaliki krucho – drożdżowe z ciasta zatapianego – jak zrobić?

  1. 1.
    W ciepłym mleku rozprowadzić drożdże, 3 łyżki mąki i 1 łyżeczkę cukru, dokładnie wymieszać, odstawić na 10 – 15 minut do „ruszenia”. Do reszty mąki dodać masło, żółtka, cukier waniliowy, sól, rozczyn, zagnieść jednolite ciasto, (nie zagniatać długo, tylko do połączenia składników). Ciasto włożyć do foliowego woreczka, zostawiając miejsce w środku, żeby miało miejsce do rośnięcia. Woreczek z ciastem włożyć do miski z zimną wodą (woda ma przykrywać ciasto). Pilnować, by do wnętrza ciasta nie dostała się woda.
  2. 2.
    Kiedy ciasto wypłynie na powierzchnię ( u mnie trwało to około 15 minut), wyciągamy je z woreczka. Wynurzanie ciasta może u niektórych trwać nawet do 1,5 godziny.
  3. 3.
    Ciasto krótko zagniatamy, dzielimy na 4 części. Na omączonym blacie wałkujemy z pierwszego kawałka okrąg, dzielimy go na 8 części, na każdą nakładamy marmoladę lub dżem, zwijamy od szerszego końca i formujemy rogaliki, układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (w odstępach około 4 – 5 cm). Bez czekania wkładamy je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 20 minut na złoto, w funkcji góra – dół (bez termoobiegu).

xxxx – dodatkowe informacje

Jako nadzienia możemy również użyć gęstych powideł lub konfitury różanej. Z porcji ciasta wychodzi 32 rogaliki.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: ROGALIKI I BUŁECZKI KRUCHO-DROŻDŻOWE Z NADZIENIEM
Następny przepis: Rogaliki lub pierożki z serkiem homogenizowanym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode