rogaliki krucho – drożdżowe z ciasta zatapianego
Każdy miłośnik domowego pieczenia z pewnością pokocha przepis na rogaliki krucho-drożdżowe z ciasta zatapianego. Te rogaliki to prawdziwa gratka, łącząca w sobie delikatność ciasta drożdżowego i kruchego. Subtelne, aksamitne ciasto, które rozpływa się w ustach skrzy się z cieplem domowego pieczenia i miłością do ukochanych smaków. Ich niepowtarzalny smak i tekstura to efekt unikalnej metody zatapiania ciasta drożdżowego w ciasto kruche. Popularne wśród miłośników tradycyjnych wypieków, rogaliki zatapiane cieszą się niesłabnącą popularnością i są doskonałym dodatkiem do porannej kawy czy popołudniowej herbaty.
admin
Składniki:
- 0,5 kg mąki pszennej
- 250 gramów masła lub margaryny (stopionej i schłodzonej)
- 4 żółtka
- 0,5 szklanki ciepłego mleka
- 60 gramów drożdży
- 4 kopiaste łyżki cukru
- 1,5 łyżeczki cukru waniliowego
- 1 słoiczek marmolady lub dżemu
- cukier puder do posypania
- szczypta soli
Rogaliki krucho – drożdżowe z ciasta zatapianego – jak zrobić?
-
1.
W ciepłym mleku rozprowadzić drożdże, 3 łyżki mąki i 1 łyżeczkę cukru, dokładnie wymieszać, odstawić na 10 – 15 minut do „ruszenia”. Do reszty mąki dodać masło, żółtka, cukier waniliowy, sól, rozczyn, zagnieść jednolite ciasto, (nie zagniatać długo, tylko do połączenia składników). Ciasto włożyć do foliowego woreczka, zostawiając miejsce w środku, żeby miało miejsce do rośnięcia. Woreczek z ciastem włożyć do miski z zimną wodą (woda ma przykrywać ciasto). Pilnować, by do wnętrza ciasta nie dostała się woda. -
2.
Kiedy ciasto wypłynie na powierzchnię ( u mnie trwało to około 15 minut), wyciągamy je z woreczka. Wynurzanie ciasta może u niektórych trwać nawet do 1,5 godziny. -
3.
Ciasto krótko zagniatamy, dzielimy na 4 części. Na omączonym blacie wałkujemy z pierwszego kawałka okrąg, dzielimy go na 8 części, na każdą nakładamy marmoladę lub dżem, zwijamy od szerszego końca i formujemy rogaliki, układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (w odstępach około 4 – 5 cm). Bez czekania wkładamy je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 20 minut na złoto, w funkcji góra – dół (bez termoobiegu).
xxxx – dodatkowe informacje
Jako nadzienia możemy również użyć gęstych powideł lub konfitury różanej. Z porcji ciasta wychodzi 32 rogaliki.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: ROGALIKI I BUŁECZKI KRUCHO-DROŻDŻOWE Z NADZIENIEM
Następny przepis: Rogaliki lub pierożki z serkiem homogenizowanym