Rogaliki imieninowe Marcina
Rogaliki imieninowe Marcina to uniwersalny deser dla osób szukających niezwykłego przysmaku o subtelnej słodkości. Zaczarowane w tradycyjnym fasonie, te małe ciasteczka to kwintesencja polskiego kulinarnego dziedzictwa. Znane i kochane przez wszystkich, rogaliki są wpisane w naszą kulturalną świadomość, stanowiąc stały element domowych spotkań i uroczystości. Zróżnicowane farsze: od klasycznego dżemu, przez nadzienie z maku, aż po nowoczesne połączenie smaków z nutą czekolady czy orzechów spełniają oczekiwania najbardziej wymagających smakoszy. Niezwykle kuszący wygląd zwiastuje wyjątkowy, słodki smak, który rozpływa się w ustach, dostarczając niepowtarzalnych wrażeń. Ta prosta, ale wymagająca cierpliwości i precyzji receptura, nadaje eleganckiego charakteru każdej imprezie.
admin
Składniki:
- 0,5 litra mleka letniego
- 10 dkg drożdży
- 1 cukier wanilinowy
- 3/4 szklanki cukru
- 5 jajek
- 3/4 kostki margaryny
- 1,5 kg mąki
- szczypta soli
- dżem, masa makowa lub krem czekoladowy (np. nutella)
- cukier puder lub lukier do dekoracji
Rogaliki imieninowe marcina – jak zrobić?
- Z 0,5 litra mleka, drożdży, 4 łyżek mąki i 1 łyżki cukru robimy rozczyn. Przykrywamy i pozostawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
- Margarynę rozpuszczamy.
- Jajka z cukrem ucieramy mikserem.
- Do naczynia wsypujemy mąkę, dodajemy rozczyn i pozostałe składniki.
- Wyrabiamy ciasto (można użyć miksera z końcówką do ciast).
- Ciasto wykładamy na stolnicę i dzielimy na 8 części.
- Każdą część rozwałkowujemy i znowu dzielimy na 8 części.
- Na każdą część nakładamy dżem (lub krem czekoladowy) i zawijamy rogaliki.
- Blachę wykładamy papierem do pieczenia, układamy rogaliki.
- Pieczemy na złoty kolor w temperaturze 180°C.
- Wystudzone rogaliki przed podaniem obficie posypujemy cukrem pudrem lub polewamy lukrem.
Smacznego!
Słowa kluczowe: imienin Marcina
Porady – Rogaliki imieninowe Marcina – dodatkowe informacje
Rogaliki najlepsze są z dżemem, ale można również dodać krem czekoladowy, masę makową lub chałwę.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: ROGALIKI I BUŁECZKI KRUCHO-DROŻDŻOWE Z NADZIENIEM
Następny przepis: Rogaliki lub pierożki z serkiem homogenizowanym