Rogaliki imieninowe Marcina

Rogaliki imieninowe Marcina

Rogaliki imieninowe Marcina to uniwersalny deser dla osób szukających niezwykłego przysmaku o subtelnej słodkości. Zaczarowane w tradycyjnym fasonie, te małe ciasteczka to kwintesencja polskiego kulinarnego dziedzictwa. Znane i kochane przez wszystkich, rogaliki są wpisane w naszą kulturalną świadomość, stanowiąc stały element domowych spotkań i uroczystości. Zróżnicowane farsze: od klasycznego dżemu, przez nadzienie z maku, aż po nowoczesne połączenie smaków z nutą czekolady czy orzechów spełniają oczekiwania najbardziej wymagających smakoszy. Niezwykle kuszący wygląd zwiastuje wyjątkowy, słodki smak, który rozpływa się w ustach, dostarczając niepowtarzalnych wrażeń. Ta prosta, ale wymagająca cierpliwości i precyzji receptura, nadaje eleganckiego charakteru każdej imprezie.

Składniki:

  • 0,5 litra mleka letniego
  • 10 dkg drożdży
  • 1 cukier wanilinowy
  • 3/4 szklanki cukru
  • 5 jajek
  • 3/4 kostki margaryny
  • 1,5 kg mąki
  • szczypta soli
  • dżem, masa makowa lub krem czekoladowy (np. nutella)
  • cukier puder lub lukier do dekoracji

Rogaliki imieninowe marcina – jak zrobić?

  1. Z 0,5 litra mleka, drożdży, 4 łyżek mąki i 1 łyżki cukru robimy rozczyn. Przykrywamy i pozostawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
  2. Margarynę rozpuszczamy.
  3. Jajka z cukrem ucieramy mikserem.
  4. Do naczynia wsypujemy mąkę, dodajemy rozczyn i pozostałe składniki.
  5. Wyrabiamy ciasto (można użyć miksera z końcówką do ciast).
  6. Ciasto wykładamy na stolnicę i dzielimy na 8 części.
  7. Każdą część rozwałkowujemy i znowu dzielimy na 8 części.
  8. Na każdą część nakładamy dżem (lub krem czekoladowy) i zawijamy rogaliki.
  9. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, układamy rogaliki.
  10. Pieczemy na złoty kolor w temperaturze 180°C.
  11. Wystudzone rogaliki przed podaniem obficie posypujemy cukrem pudrem lub polewamy lukrem.

Smacznego!

Słowa kluczowe: imienin Marcina

Porady – Rogaliki imieninowe Marcina – dodatkowe informacje

Rogaliki najlepsze są z dżemem, ale można również dodać krem czekoladowy, masę makową lub chałwę.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: ROGALIKI I BUŁECZKI KRUCHO-DROŻDŻOWE Z NADZIENIEM
Następny przepis: Rogaliki lub pierożki z serkiem homogenizowanym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode