Rogaliki drożdżowe (bez jajek) z czekoladą

Rogaliki drożdżowe (bez jajek) z czekoladą

Rozpocznij dzień ze świeżo upieczonymi rogalikami drożdżowymi! Wyjątkowość tego przepisu polega na tym, że nie zawierają one jaj, dzięki czemu są idealne dla osób z alergią na ten składnik. Delikatne, puszyste ciasto drożdżowe z subtelnym świeżym zapachem gwarantuje doskonałe doznania smakowe. Wypełnione są rozpływającą się w ustach czekoladą, która dodaje im słodko-gorzkiego smaku. Te rogaliki to idealny dodatek do porannej kawy czy herbaty, a także doskonały deser na spotkanie z przyjaciółmi. Cieszą się dużym uznaniem zarówno wśród dzieci, jak i dorosłych. Wypróbuj i zaskocz bliskich nietypowymi rogalikami bez jajek.

Składniki:

  • 20 gram drożdży
  • 600 gram mąki
  • 1/2 szklanki mleka
  • 250 gram masła
  • dowolna czekolada
  • cukier puder

Rogaliki drożdżowe (bez jajek) z czekoladą – jak zrobić?

  1. Mleko wlewamy do garnczka, dodajemy masło i podgrzewamy do momentu, aż masło się rozpuści. Do lekko ciepłego mleka dodajemy drożdże i cukier. Odstawiamy na 15 minut. Następnie dodajemy mąkę i zagniatamy ciasto. Odstawiamy na godzinkę do wyrośnięcia.
  2. Ciasto dzielimy na 4 części, wałkujemy na kształt koła i dzielimy na 6 części. Na każdą część układamy kostkę czekolady, zwijamy tworząc rogalik.
  3. Blaszkę piekarnikową smarujemy masłem i posypujemy mąką, wykładamy rogaliki.
  4. Pieczemy 30-35 minut w 185 stopniach.
  5. Upieczone posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego 😉

xxxx – dodatkowe informacje

Możemy użyć ulubionej czekolady.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Rogale z nadzieniem orzechowym i lukrem
Następny przepis: Rogaliki drożdżowe

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode