Rogaliki drożdżowe (bez jajek) z czekoladą
Rozpocznij dzień ze świeżo upieczonymi rogalikami drożdżowymi! Wyjątkowość tego przepisu polega na tym, że nie zawierają one jaj, dzięki czemu są idealne dla osób z alergią na ten składnik. Delikatne, puszyste ciasto drożdżowe z subtelnym świeżym zapachem gwarantuje doskonałe doznania smakowe. Wypełnione są rozpływającą się w ustach czekoladą, która dodaje im słodko-gorzkiego smaku. Te rogaliki to idealny dodatek do porannej kawy czy herbaty, a także doskonały deser na spotkanie z przyjaciółmi. Cieszą się dużym uznaniem zarówno wśród dzieci, jak i dorosłych. Wypróbuj i zaskocz bliskich nietypowymi rogalikami bez jajek.
admin
Składniki:
- 20 gram drożdży
- 600 gram mąki
- 1/2 szklanki mleka
- 250 gram masła
- dowolna czekolada
- cukier puder
Rogaliki drożdżowe (bez jajek) z czekoladą – jak zrobić?
- Mleko wlewamy do garnczka, dodajemy masło i podgrzewamy do momentu, aż masło się rozpuści. Do lekko ciepłego mleka dodajemy drożdże i cukier. Odstawiamy na 15 minut. Następnie dodajemy mąkę i zagniatamy ciasto. Odstawiamy na godzinkę do wyrośnięcia.
- Ciasto dzielimy na 4 części, wałkujemy na kształt koła i dzielimy na 6 części. Na każdą część układamy kostkę czekolady, zwijamy tworząc rogalik.
- Blaszkę piekarnikową smarujemy masłem i posypujemy mąką, wykładamy rogaliki.
- Pieczemy 30-35 minut w 185 stopniach.
- Upieczone posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego 😉
xxxx – dodatkowe informacje
Możemy użyć ulubionej czekolady.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Rogale z nadzieniem orzechowym i lukrem
Następny przepis: Rogaliki drożdżowe