Rogaliki drożdżowe
Domowe pieczywo jest zawsze wyjątkowe, a w przypadku rogalików drożdżowych słuszność tego stwierdzenia jest absolutnie niezaprzeczalna. Pyszne, pachnące, jeszcze ciepłe rogaliki to mały kawałek nieba dla każdego amatora wypieków. Przygotowanie ich wcale nie jest trudne, wystarczy trochę czasu i składniki, które znajdziecie poniżej. Rozważając, w jakiej temperaturze i jak długo piec rogaliki drożdżowe, pamiętajcie, że każdy piekarnik jest inny i zawsze warto zaczynać od niższej temperatury i krocej niż sugeruje przepis, a następnie regulować oba parametry, obserwując efekty. Każdy kęs świeżo upieczonego rogalika to prawdziwa rozkosz, na którą warto poczekać.
admin
Składniki:
- – 1 kostka masła
- – 1/2 kg mąki pszennej
- – 3 żółtka jajek
- – 3 łyżki cukru
- – cukier waniliowy
- – 5 gram drożdży
- – marmolada
- – cukier puder do posypania
- – 1/2 szklanki schłodzonego mleka
Rogaliki drożdżowe – jak zrobić?
Sposób przygotowania:
-
1.
Margaryna + cukier + żółtka + cukier waniliowy utrzeć. Drożdże rozpuścić w schłodzonym mleku i wlać do utartej margaryny. Wsypać mąkę i razem wyrobić ręką. Włożyć do lodówki na 2 godz. Po wyjęciu ciasto przerobić i podzielić na 4 części.
-
2.
Formowanie rogalików: jedną z 4 części ciasta rozwałkować i talerzem płytkim wykroić koło. Kolejno podzielić na 8 trójkątów (patrz rysunek) i na każdy z nich nałożyć marmoladę i zwinąć jak rogalika.
-
3.
Piec 25 min w temperaturze 180°C.
Rogaliki drożdżowe – dodatkowe informacje
Formowanie rogalików: jedną z 4 części ciasta rozwałkować i talerzem płytkim wykroić koło. Kolejno podzielić na 8 trójkątów (patrz rysunek) i na każdy z nich nałożyć marmoladę i zwinąć jak rogalika.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Rogaliki drożdżowe (bez jajek) z czekoladą
Następny przepis: Rogaliki drożdżowe z masą makową