Rogaliki Babuni

Rogaliki Babuni

Rogaliki Babuni przekazują samą esencję domowego wypieku, przypominając smaki z dzieciństwa. Często jest to przepis strzeżony przez pokolenia, przekazywany z rąk do rąk. Te rogaliki drożdżowe, dzięki recepturze zgromadzonej na blogu „Kwestia Smaku” odnoszą wielkie sukcesy na rodzinnym stole. Ich fantastyczna konsystencja, delikatność i nostalgicznym smak sprawiają, że znikają w mgnieniu oka. Rogaliki Babuni to obok idealnie dobrane składniki, także wieloletnie doświadczenie i serce włożone w wypiek. Czy jest coś bardziej wyjątkowego niż domowe ciasto, pieczone z miłością? Przygotuj się na niezapomnianą podróż do słodkości!

Składniki:

  • 3 żółtka
  • 1/2 kostki margaryny
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • 10 dag drożdży
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżka smalcu
  • ok. 2 szkl. mąki (ile przyjmie, żeby było takie ciasto jak na kluski)
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • powidła
  • cukier puder

Rogaliki babuni – jak zrobić?

  1. Drożdże rozetrzeć z 2 łyżkami cukru do powstania płynnej konsystencji. Dodać do reszty składników i zagnieść ciasto. Rozwałkować, pokroić w trójkąty.
  2. Na każdym trójkącie położyć odrobinę powideł i zwinąć.
  3. Piec ok. 25 minut w temperaturze 180 stopni C.
  4. Po wystygnięciu posypać cukrem pudrem.

Sposób przygotowania rogalików babuni jest bardzo prosty. Wystarczy rozetrzeć drożdże z 2 łyżkami cukru, aż powstanie płynna konsystencja. Następnie dodajemy drożdże do reszty składników i zagniatamy ciasto. Gdy ciasto jest gotowe, rozwałkowujemy je i kroimy na trójkąty. Na każdym trójkącie umieszczamy odrobinę powideł, po czym zwinąć ciasto. Rogaliki układamy na blasze i pieczemy przez około 25 minut w temperaturze 180 stopni C. Po wystygnięciu rogaliki posypujemy cukrem pudrem.

Rogaliki babuni są pyszne i idealne na śniadanie czy podwieczorek. Możemy je również podać na rodzinnych spotkaniach czy przyjęciach. Spróbuj sam/a i przekonaj się, jak wspaniale smakują!

Rogaliki Babuni – dodatkowe informacje

Najlepiej użyć gęstych powideł lub marmolady, rogaliki drożdżowe kwestia smaku 🙂


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Rogale z nadzieniem orzechowym i lukrem
Następny przepis: Rogaliki drożdżowe

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode