Rogaliki Babuni
Składniki:
- 3 żółtka
- 1/2 kostki margaryny
- 2 łyżki gęstej śmietany
- 10 dag drożdży
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- łyżka smalcu
- ok. 2 szkl. mąki (ile przyjmie, żeby było takie ciasto jak na kluski)
- 2 łyżki cukru
- szczypta soli
- powidła
- cukier puder
Rogaliki babuni – jak zrobić?
- Drożdże rozetrzeć z 2 łyżkami cukru do powstania płynnej konsystencji. Dodać do reszty składników i zagnieść ciasto. Rozwałkować, pokroić w trójkąty.
- Na każdym trójkącie położyć odrobinę powideł i zwinąć.
- Piec ok. 25 minut w temperaturze 180 stopni C.
- Po wystygnięciu posypać cukrem pudrem.
Sposób przygotowania rogalików babuni jest bardzo prosty. Wystarczy rozetrzeć drożdże z 2 łyżkami cukru, aż powstanie płynna konsystencja. Następnie dodajemy drożdże do reszty składników i zagniatamy ciasto. Gdy ciasto jest gotowe, rozwałkowujemy je i kroimy na trójkąty. Na każdym trójkącie umieszczamy odrobinę powideł, po czym zwinąć ciasto. Rogaliki układamy na blasze i pieczemy przez około 25 minut w temperaturze 180 stopni C. Po wystygnięciu rogaliki posypujemy cukrem pudrem.
Rogaliki babuni są pyszne i idealne na śniadanie czy podwieczorek. Możemy je również podać na rodzinnych spotkaniach czy przyjęciach. Spróbuj sam/a i przekonaj się, jak wspaniale smakują!
Rogaliki Babuni – dodatkowe informacje
Najlepiej użyć gęstych powideł lub marmolady, rogaliki drożdżowe kwestia smaku 🙂
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Rogale z nadzieniem orzechowym i lukrem
Następny przepis: Rogaliki drożdżowe