Rocznicowy tort
Nasz przepis na rocznicowy tort to nie tylko słodki dodatek do wyjątkowego dnia, ale również wyraz miłości i szacunku. Składa się z niezawodnej kombinacji pysznych składników, które tworzą harmonijną symfonię smaków dla podniebienia. Pyszny, wilgotny biszkopt, aksamitne kremy i soczyste owoce sprawiają, że każdy kęs jest niezapomniany. Ten przepis jest doskonały na wyjątkowe okazje, takie jak rocznice ślubu, urodziny czy ważne rocznice. Stworzenie tego tortu wymaga pewnego zaangażowania, ale efekt końcowy na pewno przekroczy oczekiwania. Przygotuj się, aby zaskoczyć i zachwycić swoich bliskich tym niezwykłym rocznicowym tortem.
admin
Składniki:
- Biszkopt:
7 jajek L
250 g cukru
210 g mąki tortowej
70 g mąki ziemniaczanej - Masa 1:
600 ml śmietanki 30%
500 g serka mascarpone czekoladowego
cukier puder do smaku - Masa 2:
500 ml śmietanki 36%
250 g serka mascarpone
cukier do smaku - Dodatkowo:
350 ml dżemu z czarnej porzeczki
żelki serduszka
czerwona drobna posypka cukrowa
truskawki
borówki
kiwi
pomarańcza
złoty barwnik spożywczy w żelu
topper
woda z sokiem z cytryny do nasączenia biszkoptu (ilość w zależności od tego, jak mocno chcemy biszkopt nasączyć, ale ok. 3/4 szklanki).
Rocznicowy tort – jak zrobić?
-
Biszkopt:
Biszkopt pieczemy najlepiej dzień wcześniej.
Jajka w temperaturze pokojowej ubijamy z cukrem około 15-20 minut.
Następnie dodajemy przesiane mąki i mieszamy dokładnie łopatką.
Rant ustawiony na średnicę 23 cm zabezpieczamy na dole papierem do pieczenia i ustawiamy na blaszce.
Wykładamy ciasto i pieczemy 46-47 minut w 165 stopniach.
Upieczony biszkopt z rantem upuszczamy z około 50 cm wysokości, stawiamy na kratce i studzimy.
Okrajamy biszkopt dookoła, wyjmujemy z rantu i kroimy na 4 blaty. -
Masa 1:
Śmietanę ubijamy z mascarpone i cukrem do smaku.Przełożenie:
Przygotowujemy rant i kładziemy go na paterze lub podkładzie.
Kładziemy pierwszy blat (ten co był na górze ma być na dole, czyli odwracamy biszkopt).
Nasączamy biszkopt.
Kładziemy dżem i porcję (jedną z trzech) masy i rozkładamy owoce (te które tego wymagają kroimy na kawałki).
Przykrywamy drugim blatem, nasączamy i wykładamy porcję masy oraz owoce.
I tak znowu z kolejną warstwą.
Kładziemy ostatni blat, dociskamy go i nasączamy.
Górę zabezpieczamy folią spożywczą i wstawiamy tort do lodówki najlepiej na noc.
Następnego dnia wyjmujemy tort z lodówki, okrawamy dookoła i zdejmujemy rant.
Wygładzamy boki dookoła. -
Masa 2:
Ubijamy śmietankę z mascarpone i cukrem.
2/3 masy rozsmarowujemy na górze i bokach tortu.
Specjalną pacą wyrównujemy powierzchnię.
Potem na dole dajemy dookoła resztę masy i znów wyrównujemy.
Ma być wyraźnie grubsza od górnej części.
Ranty malujemy barwnikiem za pomocą pędzelka.
Dekorujemy tort według uznania i chowamy go jeszcze na około 3 godziny, aby się związała zewnętrzna warstwa masy.
Kroimy gorącym nożem.
Rocznicowy tort – dodatkowe informacje
Czas przygotowania bez czasu oczekiwania.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Ciasto Rodzynkowiec
Następny przepis: Rogale Świętomarcińskie - Krok Po Kroku