Rewelacyjne ciasto Krówka
Oto przepis na rewelacyjne ciasto Krówka, które z pewnością zachwyci każdego miłośnika słodkości. Ten niezwykle smakowity deser to idealna propozycja dla osób, które uwielbiają klasyczne, polskie smaki. Ciasto Krówka przygotowane według tego przepisu, to gwarancja słodkiego sukcesu. Kremowa konsystencja, przepiękny kolor i niepowtarzalny smak – to wszystko sprawia, że ciasto Krówka to prawdziwa, kulinarna uczta. Przygotowujesz uroczysty obiad, spotkanie z rodziną czy planujesz niedzielne popołudnie? Ciasto Krówka to doskonały sposób na zakończenie każdego posiłku. Ten przepis, to sprawdzona receptura na pyszne, domowe ciasto, które przywołuje wspomnienia dzieciństwa.
admin
Składniki:
- 3 szklanki mąki bezglutenowej
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 5 łyżek miodu
- 2 jajka
- 1/2 łyżeczki sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 g margaryny
- Ponad to:
- 300 ml śmietanki kremówki
- 1 łyżeczka żelatyny
- 2 łyżki ciepłej wody
- puszka masy krówkowej
- garść startych drobno orzechów
Rewelacyjne ciasto krówka – jak zrobić?
- Mąkę przesiewamy do miski z sodą i proszkiem do pieczenia.
- Dodajemy margarynę i siekamy z mąką dodając stopniowo resztę składników. Dokładnie wyrabiamy ciasto.
- Ciasto dzielimy na 2 równe części. Każdą z nich rozwałkowujemy i pieczemy (osobno), na wysmarowanej margaryną blasze. (Przepis na dużą blachę) Każdy z placków pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C, około 13 minut.
- Puszkę z masą krówkową wkładamy do małego rondelka z wodą i gotujemy na małym ogniu kilka minut.
- Aby nasza masa krówkowa była dobrej konsystencji po wyciągnięciu z wody, najlepiej jest ją jeszcze zmiksować w puszce przy pomocy 1 ubijaka do piany.
- Mocno schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno.
- W międzyczasie w szklance żelatynę zalewamy wodą do napęcznienia. Kiedy napęcznieje dokładnie mieszamy do rozpuszczenia i łączymy z ubitą kremówką.
- Układamy 1 wystudzony placek, masa z kremówki, 2 wystudzony placek i masa krówkowa, posypujemy drobno startymi orzechami.
Rewelacyjne ciasto Krówka – dodatkowe informacje
górę ciasta można posypać prażonymi ziarnami słonecznika, ciasto smakuje wtedy rewelacyjnie!
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Ciasto Red velvet
Następny przepis: Rewelacyjne ciasto z jagodami