Razowe muffiny z owocami

Razowe muffiny z owocami

Razowe muffiny z owocami to wspaniały sposób na zdrowszą alternatywę dla tradycyjnych słodkości. Ich wyjątkowy smak i aromat kommerują walory zdrowotne, takie jak obecność błonnika, dzięki zawartości mąki razowej. Wzbogacone o różnego rodzaju owoce, takie jak jagody, maliny czy jabłka, stają się źródłem wartościowych witamin i antyoksydantów. Idealnie sprawdzą się jako słodki dodatek do porannej kawy lub popołudniowej herbaty. Dopełnione ulubionymi owocami, te muffiny razowe będą nie tylko smaczne, ale i kolorowe, co niewątpliwie ucieszy oko każdego smakosza. Wypróbuj i przekonaj się jak pyszne mogą być zdrowe słodkości!

Składniki:

  • 1 szklanka mąki żytniej razowej
  • 1 szklanka mąki pszennej razowej
  • 1/2 szklanki cukru białego lub brązowego
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki oleju roślinnego
  • 1/2 szklanki mleka
  • aromat waniliowy
  • drobne owoce świeże lub mrożone

Razowe muffiny z owocami – jak zrobić?

  1. Do miski wsypać obie mąki, cukier, sodę i proszek do pieczenia, wymieszać.
  2. W osobnej misce roztrzepać jajka, dodać mleko, olej i aromat, połączyć.
  3. Mokre produkty przelać do suchych i wymieszać łyżką.
  4. Blachę do pieczenia muffin wyłożyć papilotkami. Do każdej nałożyć łyżkę ciasta, następnie 1-2 łyżeczki owoców, oraz kolejną łyżkę ciasta, tak aby przykryć owoce.
  5. Piec 25 min. w temp. 180°C.

xxxx – dodatkowe informacje

Muffiny razowe z owocami to świetna alternatywa dla tradycyjnych muffinów wykonanych z mąki pszennej. Dzięki dodatkowi otrąb razowych, są one bardziej pożywne i zdrowsze. Otręby razowe dostarczają błonnika, który reguluje trawienie i zapewnia dłuższe uczucie sytości.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Razowe ciasteczka
Następny przepis: Razowe naleśniki ze szpinakiem i fetą polane sosem tzatziki

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode