Razowe ciasteczka

Razowe ciasteczka

Zapraszamy do wypróbowania przepisu na razowe ciasteczka – zdrowszą alternatywę dla tradycyjnych słodkości. Ciasteczka te są bogate w błonnik, wartościowe dla naszego organizmu minerały i witaminy. Ich głównym składnikiem jest mąka razowa, która nadaje ciasteczkom charakterystycznego, intensywnego smaku. Lekko chrupiące, idealne na deser, przekąskę czy podwieczorek. Jeżeli szukasz sposobu na domowe, zdrowe słodkości bez dodatku białego cukru, to ciasteczka razowe będą idealne. Wypróbuj, a przekonasz się, że zdrowe jedzenie może być przepyszne. Dodatkowo jest to świetny sposób na wprowadzenie pełnoziarnistych produktów do diety najmłodszych.

Składniki:

  • ok. 20 ciasteczek
  • 250g mąki pszennej typ 2000
  • 125g masła
  • 125g śmietany
  • dżem
  • cukier puder do posypania
  • szczypta soli

Razowe ciasteczka – jak zrobić?

  1. Do mąki dodać margarynę i połączyć ze sobą. Następnie dodać śmietanę, szczyptę soli i szybko zagnieść. Schłodzić w lodówce ok 1 godziny. Wyjąć i urywać niewielkie kawałki tworząc w rękach kulkę i następnie spłaszczając ją. Na każde ciasteczko położyć trochę dżemu. Piec w 180 st. ok 45-50 minut. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

Sposób przygotowania: ciasteczka razowe

Razowe ciasteczka – dodatkowe informacje

Ciasteczka razowe przed pieczeniem zamiast dżemu można posmarować jajkiem i posypać grubym cukrem.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Razowa szarlotka bez jajek
Następny przepis: Razowe muffiny z owocami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode