Ravioli z twarogiem i czosnkiem niedźwiedzim
Składniki:
- CIASTO NA RAVIOLI:
- 1 1/2 szklanki mąki pszennej
- 2 żółtka
- 1 jajko
- 1/4 szklanki wody
- 2 łyżki oliwy
- NADZIENIE:
- 230 g twarogu półtłustego klinek
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 mała cebula dymka
- 1 garść czosnku niedźwiedziego
- sól
- pieprz czarny mielony
- MASŁO Z CZOSNKIEM NIEDŻWIEDZIM:
- 200 g masła 82%
- 1 łyżeczka soli himalajskiej
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 25 g świeżego czosnku niedźwiedziego
Ravioli z twarogiem i czosnkiem niedźwiedzim – jak zrobić?
-
1.
Masło czosnkowe. Liście czosnku niedźwiedziego zmiksować za pomocą blendera z olejem i solą himalajską (można zastąpić zwykłą). Miękkie masło utrzeć i ucierając dodać puree z czosnku. Tak przygotowane masło przełożyć na folię spożywczą i uformować rulonik. Można też przełożyć do foremek, w zależności od tego jaki kształt chcemy uzyskać. Wstawić do lodówki, aż zastygnie.
-
2.
Przygotować ciasto na ravioli. Żółtka, jajko rozmącić trzepaczką z wodą i oliwą. Wlać do mąki i zagnieść jednolite ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i odłożyć. W tym czasie można przygotować nadzienie.
Twaróg rozetrzeć z jogurtem i wymieszać z drobno posiekaną dymką oraz czosnkiem niedźwiedzim. Przyprawić solą i pieprzem do smaku.
-
3.
Ciasto cienko rozwałkować i podzielić na dwie części. Najlepiej zrobić to za pomocą maszynki do makaronu. Na jednej części wyłożyć łyżeczką nadzienie w odległości ok 5 cm. Wkoło farszu za pomocą pędzelka posmarować delikatnie ciasto wodą. Nałożyć drugą część ciasta, docisnąć wokół nadzienia pozbywając się powietrze. Ravioli wyciąć za pomocą radełka lub noża do pizzy. Wrzucać na osoloną, wrzącą wodę i gotować ok 8 min, w zależności od wielkości pierożka.
Gorące polewać stopionym masłem z czosnkiem niedźwiedzim. Smacznego 🙂
Ravioli z twarogiem i czosnkiem niedźwiedzim – dodatkowe informacje
Do przygotowania tego dania użyłam produktów bez laktozy – masło, twaróg, jogurt.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: RAVIOLI z LEŚNYMI GRZYBAMI (RAVIOLI con i FUNGHI)
Następny przepis: Razowa szarlotka bez jajek