Ravioli z twarogiem i czosnkiem niedźwiedzim

Ravioli z twarogiem i czosnkiem niedźwiedzim

Składki włoskiej kuchni z polskim akcentem to rzeczywiste jego cechą przepisu na ravioli z twarogiem i czosnkiem niedźwiedzim. Te lush, miękkie pierogi, wypełnione są aromatycznym farszem z połączenia serowego twarogu i dzikiego czosnku niedźwiedzia, który swoją nazwę zawdzięcza zielonym liściom przypominającym łapę niedźwiedzia. Włoskie ravioli zaskakują swoją prostotą, ale doniosłym smakiem. Twaróg dodaje delikatności i kremowej konsystencji, a czosnek niedźwiedzi wnosi pikantną nutę. Te pierożki ravioli z serem to doskonały wybór na wykwintny obiad czy ciepłą kolację, łączący międzykontynentalne smaki kuchni. Te niezapomniane doznania smakowe, z pewnością zadowolą nawet najbardziej wymagające podniebienia.

Składniki:

  • CIASTO NA RAVIOLI:
  • 1 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • 1/4 szklanki wody
  • 2 łyżki oliwy
  • NADZIENIE:
  • 230 g twarogu półtłustego klinek
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 mała cebula dymka
  • 1 garść czosnku niedźwiedziego
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • MASŁO Z CZOSNKIEM NIEDŻWIEDZIM:
  • 200 g masła 82%
  • 1 łyżeczka soli himalajskiej
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 25 g świeżego czosnku niedźwiedziego

Ravioli z twarogiem i czosnkiem niedźwiedzim – jak zrobić?

  1. 1.

    Masło czosnkowe. Liście czosnku niedźwiedziego zmiksować za pomocą blendera z olejem i solą himalajską (można zastąpić zwykłą). Miękkie masło utrzeć i ucierając dodać puree z czosnku. Tak przygotowane masło przełożyć na folię spożywczą i uformować rulonik. Można też przełożyć do foremek, w zależności od tego jaki kształt chcemy uzyskać. Wstawić do lodówki, aż zastygnie.

  2. 2.

    Przygotować ciasto na ravioli. Żółtka, jajko rozmącić trzepaczką z wodą i oliwą. Wlać do mąki i zagnieść jednolite ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i odłożyć. W tym czasie można przygotować nadzienie.

    Twaróg rozetrzeć z jogurtem i wymieszać z drobno posiekaną dymką oraz czosnkiem niedźwiedzim. Przyprawić solą i pieprzem do smaku.

  3. 3.

    Ciasto cienko rozwałkować i podzielić na dwie części. Najlepiej zrobić to za pomocą maszynki do makaronu. Na jednej części wyłożyć łyżeczką nadzienie w odległości ok 5 cm. Wkoło farszu za pomocą pędzelka posmarować delikatnie ciasto wodą. Nałożyć drugą część ciasta, docisnąć wokół nadzienia pozbywając się powietrze. Ravioli wyciąć za pomocą radełka lub noża do pizzy. Wrzucać na osoloną, wrzącą wodę i gotować ok 8 min, w zależności od wielkości pierożka.

    Gorące polewać stopionym masłem z czosnkiem niedźwiedzim. Smacznego 🙂

Ravioli z twarogiem i czosnkiem niedźwiedzim – dodatkowe informacje

Do przygotowania tego dania użyłam produktów bez laktozy – masło, twaróg, jogurt.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: RAVIOLI z LEŚNYMI GRZYBAMI (RAVIOLI con i FUNGHI)
Następny przepis: Razowa szarlotka bez jajek

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode