Ratafia czyli torcik z owocami lata

Ratafia czyli torcik z owocami lata

Wyobraź sobie soczyste, słodkie owoce lata, zamknięte w delikatnym torciku, który swoim smakiem i wyglądem przypomina niezapomniane, letnie chwile. To jest ratafia – tradycyjna wypiek, przyrządzana z wykorzystaniem sezonowych owoców, różnego rodzaju ciast i aromatycznych przypraw. Ten niezwykły deser zachwyci nie tylko swoim kwiecistym wyglądem, ale przede wszystkim smakiem zarówno dorosłych, jak i dzieci. Ratafia to idealne danie, które umili każdą uroczystość, czy to rodzinne przyjęcie, spotkanie ze znajomymi, czy leniwe popołudnie. Przygotuj wszystkie wymienione składniki i zabierz się za tworzenie magicznego, owocowego cuda.

Składniki:

  • 200g ciasteczek pełnoziarnistych np. Digestive
  • 100g masła
  • 100g jagód + 2 łyżki
  • 1/3 szklanki cukru
  • 400g śmietany 18%
  • 15g żelatyny
  • 1/4 szklanki wody lub mleka
  • 400g jogurtu naturalnego
  • 4 łyżki cukru
  • 2 brzoskwinie
  • 10g żelatyny
  • 4 łyżki wody
  • 400g śmietany kremówki
  • 100g malin + 2 łyżki
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 10g żelatyny
  • 4 łyżki wody
  • 200g śmietany kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • Dowolne owoce lata np. truskawki, maliny, jagody, brzoskwinie, jabłka, gruszki, wiśnie

Ratafia czyli torcik z owocami lata – jak zrobić?

  1. SPÓD: Ciasteczka drobno kruszymy. Masło roztapiamy i łączymy z rozdrobnionymi ciasteczkami, dokładnie mieszamy.
  2. Tortownicę o średnicy 22cm smarujemy cienką warstwą masła. Do tortownicy wykładamy masę i wyrównujemy. Tortownicę odstawiamy na 30 minut do lodówki.
  3. WARSTWA JAGODOWA: 100g jagód umieszczamy w rondelku razem z 1/3 szklanką cukru. Podgrzewamy na wolnym ogniu aż cukier się rozpuści i jagody zaczną się rozpadać. Masę studzimy. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, studzimy.
  4. Do miski wlewamy śmietanę, dodajemy masę jagodową, mieszamy do połączenia. Następnie dodajemy żelatynę i 2 łyżki całych jagód, mieszamy i masę przelewamy do tortownicy. Odstawiamy do stężenia.
  5. WARSTWA BRZOSKIWINIOWA: Brzoskwinie obieramy i kroimy w kostkę. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, studzimy. Do miski wlewamy jogurt, wsypujemy cukier i odstawiamy na kilka minut, cukier sam się w tym czasie rozpuści. Wówczas jogurt łączymy z żelatyną i brzoskwiniami, mieszamy i masę przelewamy do tortownicy, odstawiamy do stężenia do lodówki.
  6. MASA MALINOWA: Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, studzimy. 100g malin przecieramy przez sito, aby pozbyć się pestek. Kremówkę ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Do śmietanki dodajemy mus malinowy, mieszamy. Następnie całość łączymy z żelatyną. Do masy delikatnie dodajemy całe maliny i mieszamy. Odstawiamy do stężenia.
  7. DEKORACJA: Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywną masę z dodatkiem cukru pudru. Przekładamy ją do szprycy i dekorujemy brzeg ciasta. Na wierzch ciasta wykładamy dowolne owoce.
    Ciasto przechowujemy w lodówce.
    Życzę smacznego 🙂

Porady – dodatkowe informacje

Gorąco polecam ten torcik z owocami lata, ponieważ jest prosty do przygotowania, a możemy użyć dowolnych owoców sezonowych, na przykład zastąpić maliny truskawkami lub brzoskwinie morelami.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Rassolnik, czyli zupa ogórkowa po rosyjsku
Następny przepis: Ratatouille w cukini

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode