Ramen na bulionie wołowym z kością
Zapraszamy do wędrówki kulinarnych smaków po kuchni azjatyckiej z popularnym daniem – Ramen na bulionie wołowym z kością. To klasyczne japońskie danie, które składa się z pełnego aromatu bulionu, przyrządzanego z wołowego szponderu z kością. Odkryj, jak głęboki, satysfakcjonujący smak zapewnia kość wołowa, podkreślając kunszt tradycyjnej kuchni Japonii. To przepis dla wszystkich miłośników azjatyckich smaków i wszyscy, którzy szukają czegoś wyjątkowego na kolację. Ramen to specjalność, która kryje w sobie bogactwo składników i wielowarstwowość smaków – od wyrazistego bulionu po delikatne, aksamitne makaron.
admin
Składniki:
- Bulion:
Szponder wołowy z kością – 1kg
Cebula – 1szt
Woda – 3l
Pietruszka – 1szt (opcjonalnie)
Seler – 1/4szt (opcjonalnie)
Kość szpikowa – opcjonalnie - Do smażenia mięsa:
Olej sezamowy – 2 łyżki
Sos ostrygowy – 2 łyżki
Chilli – 1 łyżeczka
Kolendra i kumin mielone – po 1/2 łyżeczki - Dodatki do zupy:
Marchewka – 1szt
Grzyby mun – 2szt
Pędy fasoli mung – garść
Jajka marynowane w sosie sojowym – 4szt
Sezam biały i czarny do posypania
Pasta miso – 2 łyżki
Pieprz do smaku
Makaron Ramen – 150g
Ramen na bulionie wołowym z kością – jak zrobić?
- Mięso (i ewentualnie kości szpikowe) pieczemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w 225 stopniach przez 30 minut. Wkładamy mięso z kośćmi do garnka, zalewamy wodą i zlewamy z papieru wytopiony tłuszcz i szpik – to one nadadzą smaku wywarowi. Dodajemy pokrojoną cebulę (i opcjonalnie seler i pietruszkę – nie ma ich w oryginalnym przepisie) i gotujemy na średnim ogniu pod przykryciem. Według przepisu wywar powinien się gotować 6 godzin, ja gotowałam tylko 3. Po tym czasie wyjmujemy mięso i przecedzamy wywar. Warzywa nie będą nam już potrzebne. Pozostały wywar doprawiamy pastą miso (lub sosem sojowym) i pieprzem. Bulion jest wyjątkowo aromatyczny. Grzyby mun zalewamy wrzątkiem, po 10 minutach wyciągamy i kroimy w paski. Pokrojone grzyby dodajemy do bulionu.
- Mięso zdejmujemy z kości, kroimy i smażymy na oleju sezamowym doprawiając chilli, kolendrą, kuminem i sosem ostrygowym. Makaron przygotowujemy zgodnie z instrukcją.
- W miseczkach układamy:
- makaron,
- przesmażone mięso,
- surową marchewkę (ściętą np obieraczką do warzyw),
- jajko marynowane w sosie sojowym (przepis: link)
Zalewamy gorącym bulionem, posypujemy pędami fasoli i sezamem. Smacznego!
Słowa kluczowe: szponder wołowy z kością przepis
Ramen na bulionie wołowym z kością – dodatkowe informacje
Szponder wołowy z kością to idealna podstawa do przygotowania pysznego ramenu. Oto prosty przepis, którym możesz się kierować:
Bulion można przygotować dzień wcześniej, a przed podaniem tylko doprawić.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Raki w białym winie II
Następny przepis: Rassolnik, czyli zupa ogórkowa po rosyjsku