Rafaello na biszkopcie

Rafaello na biszkopcie

Jeśli jesteś miłośnikiem ciasteczek Rafaello, to ten przepis jest dla Ciebie. Dwupoziomowy deser, zdradliwie banalny w wykonaniu, zaskoczy Cię swoją niesamowitą różnorodnością smaków. Masa kokosowa przypominająca w smaku kultowe cukierki Rafaello, połączona z delikatnym biszkoptem, to połączenie, które dostarczy Ci wielu kulinarnych doznań. Banalne w przygotowaniu ciasto Rafaello na biszkopcie jest przepisem, który powinien znaleźć się w każdej książce kucharskiej. Zapewniam, że to ciasto z biszkoptu z „rafaello” na emocjonalnym poziomie dorównuje oryginałowi. Bezcenny moment, gdy z radością będziesz je degustować!

Składniki:

  • Biszkopt:
  • 6 jaj
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Krem:
  • 200g wiórków kokosowych
  • tabliczka białej czekolady (najlepiej Milka)
  • 400 ml śmietany kremówki
  • 1 łyżka żelatyny
  • 1 kostka masła
  • 1 budyń śmietankowy
  • 1 duży cukier waniliowy
  • 1 duża łyżka masła lub margaryny

Rafaello na biszkopcie – jak zrobić?

  1. Biszkopt: Do ubitych białek z cukrem dodawać żółtka i mąki z proszkiem do pieczenia. Piec 30-40 min. (najlepiej upiec 2 dni przed przełożeniem ciasta). Wierzch biszkoptu odkroić, wstawić na chwilę do piekarnika, ostudzić i mocno pokruszyć. Pozostały pokroić na 2 części.
  2. Masy:

    a) 400 ml śmietany kremówki zagotować z czekoladą, 3 łyżeczkami wiórków kokosowych i łyżkę żelatyny. Po ostudzeniu dodać do śmietany pokruszony biszkopt i wyłożyć na 1 część biszkoptu.

    b) ugotować budyń śmietankowy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Po wystudzeniu dodawać po łyżce do utartego na krem masła, uważając żeby się nie zważyło! Niewielką ilością przygotowanego kremu posmarować ostatnią warstwę ze śmietany i pokruszonym biszkoptem. Na tą warstwę wyłożyć 2 część biszkoptu, następnie wyłożyć całą resztę kremu.

  3. Wierzch ciasta:

    Pozostałą część wiórków kokosowych zrumienić na patelni z łyżką masła lub margaryny, cukrem waniliowym, można dodać ok. 1 łyżkę cukru. Wystudzić zrumienione wiórki i wyłożyć na uprzednio wyłożoną masę kremową próbując wbijać wiórki w krem, inaczej całość spadnie z ciasta. Schłodzić ciasto i GOTOWE.

xxxx – dodatkowe informacje

Najlepiej smakuje na drugi dzień 🙂


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: RAFAELLO
Następny przepis: Ragout wieprzowe z grzybami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode