Rafaello na biszkopcie
Jeśli jesteś miłośnikiem ciasteczek Rafaello, to ten przepis jest dla Ciebie. Dwupoziomowy deser, zdradliwie banalny w wykonaniu, zaskoczy Cię swoją niesamowitą różnorodnością smaków. Masa kokosowa przypominająca w smaku kultowe cukierki Rafaello, połączona z delikatnym biszkoptem, to połączenie, które dostarczy Ci wielu kulinarnych doznań. Banalne w przygotowaniu ciasto Rafaello na biszkopcie jest przepisem, który powinien znaleźć się w każdej książce kucharskiej. Zapewniam, że to ciasto z biszkoptu z „rafaello” na emocjonalnym poziomie dorównuje oryginałowi. Bezcenny moment, gdy z radością będziesz je degustować!
admin
Składniki:
- Biszkopt:
- 6 jaj
- 1,5 szklanki cukru
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- Krem:
- 200g wiórków kokosowych
- tabliczka białej czekolady (najlepiej Milka)
- 400 ml śmietany kremówki
- 1 łyżka żelatyny
- 1 kostka masła
- 1 budyń śmietankowy
- 1 duży cukier waniliowy
- 1 duża łyżka masła lub margaryny
Rafaello na biszkopcie – jak zrobić?
- Biszkopt: Do ubitych białek z cukrem dodawać żółtka i mąki z proszkiem do pieczenia. Piec 30-40 min. (najlepiej upiec 2 dni przed przełożeniem ciasta). Wierzch biszkoptu odkroić, wstawić na chwilę do piekarnika, ostudzić i mocno pokruszyć. Pozostały pokroić na 2 części.
-
Masy:
a) 400 ml śmietany kremówki zagotować z czekoladą, 3 łyżeczkami wiórków kokosowych i łyżkę żelatyny. Po ostudzeniu dodać do śmietany pokruszony biszkopt i wyłożyć na 1 część biszkoptu.b) ugotować budyń śmietankowy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Po wystudzeniu dodawać po łyżce do utartego na krem masła, uważając żeby się nie zważyło! Niewielką ilością przygotowanego kremu posmarować ostatnią warstwę ze śmietany i pokruszonym biszkoptem. Na tą warstwę wyłożyć 2 część biszkoptu, następnie wyłożyć całą resztę kremu.
-
Wierzch ciasta:
Pozostałą część wiórków kokosowych zrumienić na patelni z łyżką masła lub margaryny, cukrem waniliowym, można dodać ok. 1 łyżkę cukru. Wystudzić zrumienione wiórki i wyłożyć na uprzednio wyłożoną masę kremową próbując wbijać wiórki w krem, inaczej całość spadnie z ciasta. Schłodzić ciasto i GOTOWE.
xxxx – dodatkowe informacje
Najlepiej smakuje na drugi dzień 🙂