RAFAELLO
Pozwól, że przedstawię Ci przepis na niezwykle połączenie ulubionych smaków. Dzisiaj na naszym stole zagości przepyszne Rafaello na biszkopcie z budyniem. Jego wyjątkowy smak i cudowna struktura zaskoczą niejednego wielbiciela deserów. Ten wyjątkowy wypiek doskonale nadaje się na różnorodne okazje. Biały jak śnieg biszkopt rozpływający się w ustach komponuje się doskonale z lekkim budyniem, tworząc doskonałe połączenie. Kiedy do tego dojdzie niezastąpiony chrupiący kokos, otrzymamy połączenie, które trudno zapomnieć. Zapraszam do odkrywania kulinarnych możliwości Rafaello na biszkopcie z budyniem, idealne na każdą porę roku i każdą okazję!
admin
Składniki:
- NA BISZKOPT:
- 5 JAJEK
- 1 SZK CUKRU
- 1 ŁYŻECZKA PROSZKU DO PIECZENIA
- 3/4 SZK. MĄKI PSZENNEJ
- 2-3 ŁYŻECZKI KAKAO
- NA KREM KOKOSOWY:
- 3 SZK MLEKA
- 3/4 SZK CUKRU
- 2 ŁYŻECZKI CUKRU WANILIOWEGO
- 3 CZUBATE ŁYŻKI MĄKI ZIEMNIACZANEJ
- 3 CZUBATE ŁYŻKI MĄKI PSZENNEJ
- 250 GR MASŁA
- 50 GR BIAŁEJ CZEKOLADY
- 1 SZK WIÓRKÓW KOKOSOWYCH
- 3 ŁYŻKI WÓDKI
- NA KREM CIEMNY:
- 4 JAJKA
- 2 ŁYŻKI KAKAO
- 1/2 SZK CUKRU
- 1 KOSTKA MASŁA
- ŚMIETANKA:
- 500 ML ŚMIETANY 36%
- 2 ŁYŻECZKI ŻELATYNY
- 50 GR BIAŁEJ CZEKOLADY
Rafaello – jak zrobić?
-
1.
BIAŁKA UBIĆ NA SZTYWNO Z ODROBINĄ SOLI,
DODAĆ CUKIER, NASTĘPNIE ŻÓŁTKA,
DODAĆ MĄKĘ PRZESIANĄ Z PROSZKIEM DO PIECZENIA LEKKO WYMIESZAĆ,
NA KONIEC KAKAO I LEKKO WYMIESZAĆ,
WYLAĆ NA BLASZKĘ WYŁOŻONĄ PAPIEREM DO PIECZENIA O WYM 25X40,
PIEC OK 20 MIN DO SUCHEGO PATYCZKA -
2.
POŁOWĘ MLEKA WLEWAMY DO RONDELKA I DOPROWADZAM DO ZAGOTOWANIA,
RESZTĘ MLEKA MIESZAMY Z CUKREM, CUKREM WANILIOWYM, MĄKĄ PSZENNĄ I ZIEMNIACZANĄ DOBRZE MIESZAMY ABY NIE BYŁO GRUDEK,
WLEWAMY DO MLEKA I CAŁY CZAS MIESZAMY MUSI POWSTAĆ GĘSTY BUDYŃ,
PRZYKRYWAMY FOLIĄ SPOŻYWCZĄ ABY NIE POWSTAŁ KOŻUCH I ODSTAWIAMY DO OSTYGNIĘCIA,
MIĘKKIE MASŁO UCIERAM ZA POMOCĄ MIKSERA NA PUCH. DO UTARTEGO MASŁA DODAJĘ PO ŁYŻCE ZIMNY BUDYŃ I DALEJ MIKSUJĘ. NA KONIEC DODAJĘ WIÓRKI KOKOSOWE, 50 GR STARTEJ CZEKOLADY I WÓDKĘ. WSZYSTKO RAZEM MIESZAMY I WYLEWAMY NA BISZKOPT. -
3.
JAJKA Z CUKREM UBIJAĆ NA PARZE, POD KONIEC DODAĆ KAKAO I JESZCZE CHWILĘ UBIJAĆ. ODSTAWIĆ DO PRZESTUDZENIA,
UTRZEĆ MASŁO NA PUCH, A NASTĘPNIE DODAWAĆ PO ŁYŻCE PRZESTUDZONE JAJKA. WYLEWAMY NA MASĘ BUDYNIOWO-KOKOSOWĄ -
4.
ŚMIETANĘ UBIJAMY, ŻELATYNĘ NAMACZAMY W ODROBINIE WODY, NASTĘPNIE PODGRZEWAMY W KĄPIELI WODNEJ MUSI BYĆ LEKKO CIEPŁA,
WLEWAMY JĄ DO ŚMIETANY,
ŚMIETANĘ WYLEWAMY NA CIEMNĄ MASĘ I POSYPUJEMY 50 GR STARTEJ ŚMIETANY. WSTAWIAMY DO LODÓWKI, NAJLEPIEJ NA CAŁĄ NOC
RAFAELLO – dodatkowe informacje
-BISZKOPT MOŻNA UPIEC JUŻ POPRZEDNIEGO DNIA SKRACA TO CZAS PRZYGOTOWANIA CIASTA
-BISZKOPT NASĄCZAM ZAWSZE PONCZEM WODA PRZEGOTOWANA +CUKIER+SOK Z CYTRYNY
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Racuszki z wiórkami kokosowymi
Następny przepis: Rafaello na biszkopcie