RAFAELLO

RAFAELLO

Pozwól, że przedstawię Ci przepis na niezwykle połączenie ulubionych smaków. Dzisiaj na naszym stole zagości przepyszne Rafaello na biszkopcie z budyniem. Jego wyjątkowy smak i cudowna struktura zaskoczą niejednego wielbiciela deserów. Ten wyjątkowy wypiek doskonale nadaje się na różnorodne okazje. Biały jak śnieg biszkopt rozpływający się w ustach komponuje się doskonale z lekkim budyniem, tworząc doskonałe połączenie. Kiedy do tego dojdzie niezastąpiony chrupiący kokos, otrzymamy połączenie, które trudno zapomnieć. Zapraszam do odkrywania kulinarnych możliwości Rafaello na biszkopcie z budyniem, idealne na każdą porę roku i każdą okazję!

Składniki:

  • NA BISZKOPT:
    • 5 JAJEK
    • 1 SZK CUKRU
    • 1 ŁYŻECZKA PROSZKU DO PIECZENIA
    • 3/4 SZK. MĄKI PSZENNEJ
    • 2-3 ŁYŻECZKI KAKAO
  • NA KREM KOKOSOWY:
    • 3 SZK MLEKA
    • 3/4 SZK CUKRU
    • 2 ŁYŻECZKI CUKRU WANILIOWEGO
    • 3 CZUBATE ŁYŻKI MĄKI ZIEMNIACZANEJ
    • 3 CZUBATE ŁYŻKI MĄKI PSZENNEJ
    • 250 GR MASŁA
    • 50 GR BIAŁEJ CZEKOLADY
    • 1 SZK WIÓRKÓW KOKOSOWYCH
    • 3 ŁYŻKI WÓDKI
  • NA KREM CIEMNY:
    • 4 JAJKA
    • 2 ŁYŻKI KAKAO
    • 1/2 SZK CUKRU
    • 1 KOSTKA MASŁA
  • ŚMIETANKA:
    • 500 ML ŚMIETANY 36%
    • 2 ŁYŻECZKI ŻELATYNY
    • 50 GR BIAŁEJ CZEKOLADY

Rafaello – jak zrobić?

  1. 1.
    BIAŁKA UBIĆ NA SZTYWNO Z ODROBINĄ SOLI,
    DODAĆ CUKIER, NASTĘPNIE ŻÓŁTKA,
    DODAĆ MĄKĘ PRZESIANĄ Z PROSZKIEM DO PIECZENIA LEKKO WYMIESZAĆ,
    NA KONIEC KAKAO I LEKKO WYMIESZAĆ,
    WYLAĆ NA BLASZKĘ WYŁOŻONĄ PAPIEREM DO PIECZENIA O WYM 25X40,
    PIEC OK 20 MIN DO SUCHEGO PATYCZKA
  2. 2.
    POŁOWĘ MLEKA WLEWAMY DO RONDELKA I DOPROWADZAM DO ZAGOTOWANIA,
    RESZTĘ MLEKA MIESZAMY Z CUKREM, CUKREM WANILIOWYM, MĄKĄ PSZENNĄ I ZIEMNIACZANĄ DOBRZE MIESZAMY ABY NIE BYŁO GRUDEK,
    WLEWAMY DO MLEKA I CAŁY CZAS MIESZAMY MUSI POWSTAĆ GĘSTY BUDYŃ,
    PRZYKRYWAMY FOLIĄ SPOŻYWCZĄ ABY NIE POWSTAŁ KOŻUCH I ODSTAWIAMY DO OSTYGNIĘCIA,
    MIĘKKIE MASŁO UCIERAM ZA POMOCĄ MIKSERA NA PUCH. DO UTARTEGO MASŁA DODAJĘ PO ŁYŻCE ZIMNY BUDYŃ I DALEJ MIKSUJĘ. NA KONIEC DODAJĘ WIÓRKI KOKOSOWE, 50 GR STARTEJ CZEKOLADY I WÓDKĘ. WSZYSTKO RAZEM MIESZAMY I WYLEWAMY NA BISZKOPT.
  3. 3.
    JAJKA Z CUKREM UBIJAĆ NA PARZE, POD KONIEC DODAĆ KAKAO I JESZCZE CHWILĘ UBIJAĆ. ODSTAWIĆ DO PRZESTUDZENIA,
    UTRZEĆ MASŁO NA PUCH, A NASTĘPNIE DODAWAĆ PO ŁYŻCE PRZESTUDZONE JAJKA. WYLEWAMY NA MASĘ BUDYNIOWO-KOKOSOWĄ
  4. 4.
    ŚMIETANĘ UBIJAMY, ŻELATYNĘ NAMACZAMY W ODROBINIE WODY, NASTĘPNIE PODGRZEWAMY W KĄPIELI WODNEJ MUSI BYĆ LEKKO CIEPŁA,
    WLEWAMY JĄ DO ŚMIETANY,
    ŚMIETANĘ WYLEWAMY NA CIEMNĄ MASĘ I POSYPUJEMY 50 GR STARTEJ ŚMIETANY. WSTAWIAMY DO LODÓWKI, NAJLEPIEJ NA CAŁĄ NOC

RAFAELLO – dodatkowe informacje

-BISZKOPT MOŻNA UPIEC JUŻ POPRZEDNIEGO DNIA SKRACA TO CZAS PRZYGOTOWANIA CIASTA

-BISZKOPT NASĄCZAM ZAWSZE PONCZEM WODA PRZEGOTOWANA +CUKIER+SOK Z CYTRYNY


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Racuszki z wiórkami kokosowymi
Następny przepis: Rafaello na biszkopcie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode