Racuszki z wiórkami kokosowymi

Racuszki z wiórkami kokosowymi

Racuszki z wiórkami kokosowymi to wyjątkowe połączenie klasycznego polskiego przepisu na placki i egzotycznego akcentu w postaci kokosu. To przepis pełen aromatów, który przeniesie Cię w tropiki przy każdym gryzie. Idealne na słodkie śniadanie, podwieczorek, czy też jako deser po obiedzie. Wywodzą się z tradycji kuchni domowej i są bardzo proste do wykonania. Racuszki kokosowe to ciekawa odmiana klasycznych placków z dodatkiem twistu, który zarówno dorosłym, jak i dzieciom, podniesie walory smakowe ulubionego dania. Wykorzystanie wiórek kokosowych nie tylko wnosi unikalny smak, ale też dodaje tekstury temu przepisowi.

Składniki:

  • 0,5 litra zsiadłego mleka
  • 2 jajka
  • 4-5 łyżek cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • płaska łyżeczka sody
  • czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 500-600g mąki pszennej
  • 200-300g wiórek kokosowych
  • cukier puder do posypania
  • olej do smażenia

Racuszki z wiórkami kokosowymi – jak zrobić?

  1. Do zsiadłego mleka dodać jajka, cukier, cukier waniliowy, sodę i proszek do pieczenia. Wymieszać trzepaczką. Do tego dodać mąkę (tyle, aby masa była bardzo gęsta). Dodać jeszcze wiórek kokosowych (ja dodałam 100g białych i 100g zielonych). Całość dobrze wymieszać i odstawić na ok. 1 godz.
  2. Patelnię rozgrzać, wlać odrobinę oleju na patelnię i łyżką nakładać ciasto. Racuchy piec na małym ogniu.

Porady – dodatkowe informacje

Usmażone racuszki z wiórkami kokosowymi można posypać cukrem pudrem. Można je jeść również z dowolną konfiturą, serkiem lub jogurtem. Najlepiej smakują z twarożkiem na słodko.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Placuszki z kaszy gryczanej z łososiem
Następny przepis: RAFAELLO

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode