Racuszki z wiórkami kokosowymi
Racuszki z wiórkami kokosowymi to wyjątkowe połączenie klasycznego polskiego przepisu na placki i egzotycznego akcentu w postaci kokosu. To przepis pełen aromatów, który przeniesie Cię w tropiki przy każdym gryzie. Idealne na słodkie śniadanie, podwieczorek, czy też jako deser po obiedzie. Wywodzą się z tradycji kuchni domowej i są bardzo proste do wykonania. Racuszki kokosowe to ciekawa odmiana klasycznych placków z dodatkiem twistu, który zarówno dorosłym, jak i dzieciom, podniesie walory smakowe ulubionego dania. Wykorzystanie wiórek kokosowych nie tylko wnosi unikalny smak, ale też dodaje tekstury temu przepisowi.
admin
Składniki:
- 0,5 litra zsiadłego mleka
- 2 jajka
- 4-5 łyżek cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- płaska łyżeczka sody
- czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 500-600g mąki pszennej
- 200-300g wiórek kokosowych
- cukier puder do posypania
- olej do smażenia
Racuszki z wiórkami kokosowymi – jak zrobić?
- Do zsiadłego mleka dodać jajka, cukier, cukier waniliowy, sodę i proszek do pieczenia. Wymieszać trzepaczką. Do tego dodać mąkę (tyle, aby masa była bardzo gęsta). Dodać jeszcze wiórek kokosowych (ja dodałam 100g białych i 100g zielonych). Całość dobrze wymieszać i odstawić na ok. 1 godz.
- Patelnię rozgrzać, wlać odrobinę oleju na patelnię i łyżką nakładać ciasto. Racuchy piec na małym ogniu.
Porady – dodatkowe informacje
Usmażone racuszki z wiórkami kokosowymi można posypać cukrem pudrem. Można je jeść również z dowolną konfiturą, serkiem lub jogurtem. Najlepiej smakują z twarożkiem na słodko.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Placuszki z kaszy gryczanej z łososiem
Następny przepis: RAFAELLO