Racuszki z jabłkiem i otrębami

Racuszki z jabłkiem i otrębami

Prosty i szybki przepis na pyszne, domowe racuchy z jabłkiem i otrębami to idealna propozycja na słodki, pożywny posiłek. Te racuchy Sante to doskonałe połączenie smaków – słodkości jabłek i charakterystycznego, delikatnie orzechowego smaku otrębów. Na wyróżnienie zasługuje tu także ich faktura – są chrupiące na zewnątrz i miękkie, wilgotne w środku. Ta wersja tradycyjnego dnia to doskonała propozycja nie tylko dla osób dbających o zdrowie, ale także dla wszystkich smakoszy szukających nowych wariacji klasycznych dań. Spróbuj i przekonaj się, jak smaczne mogą być racuchy z jabłkiem i otrębami marki Sante!

Składniki:

  • Maślanka
  • Kefir
  • Jogurt
  • Jajko
  • Cukier
  • Otręby owsiane
  • Mąka pszenna
  • Jabłko
  • Proszek do pieczenia

Racuszki z jabłkiem i otrębami – jak zrobić?

  1. 1 szklanka maślanki, jogurtu lub kefiru
    1 jajko
    1 łyżka cukru (ksylitol, stewia)
    pół szkl. otrąb
    pół szkl. mąki
    duże jabłko
    płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    cukier waniliowy (diabetycy nie dodają)
    szczypta soli

Racuszki z jabłkiem i otrębami – jak zrobić?

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj wszystkie składniki: maślankę, jogurt lub kefir, jajko, cukier, otręby, mąkę, jabłko, proszek do pieczenia, cukier waniliowy (opcjonalnie) i sól.
  2. W misce wymieszaj maślankę, jogurt lub kefir z jajkiem i cukrem.
  3. Dodaj otręby, mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy (jeśli używasz) i szczyptę soli. Wszystko dokładnie wymieszaj.
  4. Jabłko umyj, obierz i pokrój w drobną kostkę. Dodaj je do ciasta i ponownie wymieszaj.
  5. Na rozgrzanej patelni smaż racuszki. Możesz użyć specjalnej formy do ich lepszego kształtu.
  6. Smaż racuszki z obu stron na złoty kolor.
  7. Podawaj ciepłe, posypane cukrem pudrem lub polane syropem klonowym.

Gotowe! Możesz teraz cieszyć się smacznymi i zdrowymi racuszkami z jabłkiem i otrębami. Smacznego!

Słowa kluczowe: racuchy sante

Porady – Dodatkowe informacje

Zamiast jabłka można użyć banana, a mąkę pszenną zamienić na pełnoziarnistą. Utrzyj jajko z cukrem i cukrem waniliowym. Dodaj maślankę (kefir, jogurt) wymieszaj. Mąkę, proszek do pieczenia i otręby wymieszaj z pozostałymi składnikami. Na koniec dodaj pokrojone jabłko lub starte na grubych oczkach tarki. Placki smaż na dobrze rozgrzanym tłuszczu, z obu stron na złoty kolor.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: racuszki twarogowe błyskawiczne
Następny przepis: Racuszki z kaszki ryżowej

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode