RACUSZKI JABŁKOWE Z MĄKI GRYCZANEJ I AMARANTUSOWEJ Z ORZECHAMI dietetyczne, bezglutenowe
Przedstawiamy racuszki jabłkowe z mąki gryczanej i amarantusowej z orzechami – przepis bezglutenowy, pełen zdrowia i smaku. To doskonały pomysł na słodkie śniadanie lub deser, który z pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom kuchni bezglutenowej. Wykorzystanie mąki amarantusowej dodaje racuszkowi nie tylko niepowtarzalnego smaku, ale także cennych wartości odżywczych. Amarantus to roślina o wysokim profilu aminokwasowym i pełnym zestawie witamin. Połączenie jabłek, orzechów i mąki gryczanej sprawia, że ten przepis to prawdziwa eksplozja smaków i aromatów. Spróbuj i przekonaj się sam!
admin
Składniki:
- mąka gryczana – 70 g
- mąka amarantusowa – 30 g
- małe, twarde jabłko – 1 szt
- proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
- mleko kokosowe – 150 ml
- posiekane orzechy włoskie – 2 łyżki
- cynamon – 1 płaska łyżeczka
- sól – 1 szczypta
- olej kokosowy
Racuszki jabłkowe z mąki gryczanej i amarantusowej z orzechami dietetyczne, bezglutenowe – jak zrobić?
-
1.
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:- Mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia, cynamonem i szczyptą soli, dodajemy mleko kokosowe i łyżkę roztopionego oleju kokosowego.
- Wrzucamy starte na grubych oczkach jabłko, posiekane orzechy, wszystko razem dokładnie mieszamy i na bardzo mocno rozgrzanej żeliwnej patelni (lekko natłuszczonej) smażymy po kilka minut z każdej strony.
RACUSZKI JABŁKOWE Z MĄKI GRYCZANEJ I AMARANTUSOWEJ Z ORZECHAMI dietetyczne, bezglutenowe – dodatkowe informacje
– Mleko kokosowe możemy zastąpić naturalnym jogurtem lub zwykłym mlekiem.
– Jeśli wolicie bardziej słodkie dodajcie łyżkę cukru (dla tych, którzy używają) lub też innej substancji słodzącej – ksylitol, erytrol, stevia.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Racuszki drożdżowe z truskawkami
Następny przepis: Racuszki jogurtowe