Racuszki drożdżowe z truskawkami

Racuszki drożdżowe z truskawkami

Racuszki drożdżowe z truskawkami to prawdziwe cudo na talerzu. Są one idealne na słodki, letni podwieczorek lub jako rozbudzający apetyt deser po obfitym obiedzie. W smaku są lekko kwaśne, pachnące drożdżami, a słodycz truskawek idealnie komponuje się z ich smakiem. Placuszki są lekko chrupiące na zewnątrz i cudownie miękkie w środku. To połączenie smaków i konsystencji sprawia, że racuchy drożdżowe z truskawkami są bardzo smakowite. Ten przepis to doskonały sposób na wykorzystanie sezonowych owoców i cieszenie się nimi w nieco innym wydaniu. Smak tych placuszków niezapomniany.

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego
  • 3 jaja wiejskie
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 szklanka cukru
  • skórka otarta z 1/2 cytryny
  • Rozczyn:
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka cukru
  • 1 szklanka mleka 3,2 %
  • 50 g świeżych drożdży
  • Ponadto:
  • 30 dag świeżych truskawek
  • cukier puder do oproszenia po wierzchu
  • olej rzepakowy do smażenia

Racuszki drożdżowe z truskawkami – jak zrobić?

  • 1. Najpierw robimy rozczyn:

    Do miseczki dodajemy: 2 łyżki mąki, 1 łyżkę cukru, 1 szklankę ciepłego mleka, 50 g drożdży. Mieszamy razem na gładką masę. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, przykrywamy ściereczką.

  • 2. Całe jajka rozkłócamy rózgą.
  • 3. Do garnka przesiewamy mąkę.
  • 4. Dodajemy pozostałe składniki: jajka, cukier, cukier waniliowy, rozczyn, olej, otarta skórkę.
  • 5. Mieszamy ciasto na gładką masę.
  • 6. Przykrywamy ściereczką, odstawiamy do wyrośnięcia.
  • 7. Na patelni lekko podlewamy olej. Wlewamy porcje ciasta chochelka, na rozgrzany tłuszcz.
  • 8. Truskawki myjemy, osuszamy. Kroimy drobno.
  • 9. Na racuszki nakładamy porcję truskawek.
  • 10. Racuszki smażymy z obu stron na rumiano.
  • 11. Racuszki przekładamy na talerze. Gorące obsypujemy cukrem pudrem.
  • 12. Smacznego 🙂

Słowa kluczowe: placuszki drożdżowe z truskawkami, racuchy drożdżowe z truskawkami

Porady – dodatkowe informacje

Wszystkie składniki powinny mieć temp. pokojową. Sypkie- przesiewamy.

Podany czas przygotowania- jest bez oczekiwania na wyrastanie. W cieple dni- ciasto rośnie błyskawicznie.

Racuszki możemy smażyć na maśle klarowanym, malutko go dodając.

Z tej porcji wychodzi ok. 25 racuszków.

Smak racuszków jest podobny do pączków.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Racuszki drobiowe z papryką.
Następny przepis: RACUSZKI JABŁKOWE Z MĄKI GRYCZANEJ I AMARANTUSOWEJ Z ORZECHAMI dietetyczne, bezglutenowe

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode