Racuszki drożdżowe z truskawkami
Racuszki drożdżowe z truskawkami to prawdziwe cudo na talerzu. Są one idealne na słodki, letni podwieczorek lub jako rozbudzający apetyt deser po obfitym obiedzie. W smaku są lekko kwaśne, pachnące drożdżami, a słodycz truskawek idealnie komponuje się z ich smakiem. Placuszki są lekko chrupiące na zewnątrz i cudownie miękkie w środku. To połączenie smaków i konsystencji sprawia, że racuchy drożdżowe z truskawkami są bardzo smakowite. Ten przepis to doskonały sposób na wykorzystanie sezonowych owoców i cieszenie się nimi w nieco innym wydaniu. Smak tych placuszków niezapomniany.
admin
Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego
- 3 jaja wiejskie
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 szklanka cukru
- skórka otarta z 1/2 cytryny
- Rozczyn:
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka cukru
- 1 szklanka mleka 3,2 %
- 50 g świeżych drożdży
- Ponadto:
- 30 dag świeżych truskawek
- cukier puder do oproszenia po wierzchu
- olej rzepakowy do smażenia
Racuszki drożdżowe z truskawkami – jak zrobić?
- 1. Najpierw robimy rozczyn:
Do miseczki dodajemy: 2 łyżki mąki, 1 łyżkę cukru, 1 szklankę ciepłego mleka, 50 g drożdży. Mieszamy razem na gładką masę. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, przykrywamy ściereczką.
- 2. Całe jajka rozkłócamy rózgą.
- 3. Do garnka przesiewamy mąkę.
- 4. Dodajemy pozostałe składniki: jajka, cukier, cukier waniliowy, rozczyn, olej, otarta skórkę.
- 5. Mieszamy ciasto na gładką masę.
- 6. Przykrywamy ściereczką, odstawiamy do wyrośnięcia.
- 7. Na patelni lekko podlewamy olej. Wlewamy porcje ciasta chochelka, na rozgrzany tłuszcz.
- 8. Truskawki myjemy, osuszamy. Kroimy drobno.
- 9. Na racuszki nakładamy porcję truskawek.
- 10. Racuszki smażymy z obu stron na rumiano.
- 11. Racuszki przekładamy na talerze. Gorące obsypujemy cukrem pudrem.
- 12. Smacznego 🙂
Słowa kluczowe: placuszki drożdżowe z truskawkami, racuchy drożdżowe z truskawkami
Porady – dodatkowe informacje
Wszystkie składniki powinny mieć temp. pokojową. Sypkie- przesiewamy.
Podany czas przygotowania- jest bez oczekiwania na wyrastanie. W cieple dni- ciasto rośnie błyskawicznie.
Racuszki możemy smażyć na maśle klarowanym, malutko go dodając.
Z tej porcji wychodzi ok. 25 racuszków.
Smak racuszków jest podobny do pączków.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Racuszki drobiowe z papryką.
Następny przepis: RACUSZKI JABŁKOWE Z MĄKI GRYCZANEJ I AMARANTUSOWEJ Z ORZECHAMI dietetyczne, bezglutenowe