Racuchy serowe
Każdy wielbiciel serów z pewnością zatęskni za tym unikalnym, domowym przepisem na racuchy serowe. Ten klasyczny deser lub przekąska to prawdziwa uczta dla podniebienia. Zarówno dorosłym, jak i dzieciom spodoba się ten słodki, kremowy smak połączony z chrupiącą skorupką. Dodatek seru nadaje racuchom miękkie, poduszkowate wnętrze, które doskonale komponuje się z zewnątrz, gdzie panuje chrupkość. Racuchy, czy też racuszki serowe to idealny dodatek do porannej kawy czy popołudniowej herbaty. Ten przepis stanie się z całą pewnością ulubionym dla wszystkich, którzy cenią sobie domowe wypieki z oryginalnym, wykwintnym smakiem.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 1/2 kg mąki
- 2 kostki białego sera tłustego
- 3 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Kilka kropli olejku waniliowego
- 1 łyżeczka octu
- Olej do smażenia
- Sól do smaku
- Cukier puder do posypania
Racuchy serowe – jak zrobić?
- Wykonanie: białka posolić, dodać cukier i ubić na sztywną bezę. Żółtka wymieszać z proszkiem do pieczenia i octem na puszystą masę. Mąkę wysypać na stolnicę, dodać olejek, ser, bezę i utarte żółtka – wszystkie składniki dokładnie wymieszać, by ciasto odchodziło od ręki. Następnie ciasto rozwałkować na placek o grubości 3-4 mm, nożem lub radełkiem pociąć paski o szerokości 5 cm. Potem wyciąć prostokąty na długość około 7 cm a w środku naciąć i wywinąć przez środek. Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor, odsączyć na papierowym ręczniku. Wystudzone posypać grubo cukrem pudrem.
Słowa kluczowe:
racuchy serowe, racuszki serowe
Racuchy serowe – dodatkowe informacje
Do cukru pudru do posypania racuszków można dodać cynamonu.