Racuchy serowe

Racuchy serowe

Każdy wielbiciel serów z pewnością zatęskni za tym unikalnym, domowym przepisem na racuchy serowe. Ten klasyczny deser lub przekąska to prawdziwa uczta dla podniebienia. Zarówno dorosłym, jak i dzieciom spodoba się ten słodki, kremowy smak połączony z chrupiącą skorupką. Dodatek seru nadaje racuchom miękkie, poduszkowate wnętrze, które doskonale komponuje się z zewnątrz, gdzie panuje chrupkość. Racuchy, czy też racuszki serowe to idealny dodatek do porannej kawy czy popołudniowej herbaty. Ten przepis stanie się z całą pewnością ulubionym dla wszystkich, którzy cenią sobie domowe wypieki z oryginalnym, wykwintnym smakiem.

Składniki:

  • 1/2 kg mąki
  • 2 kostki białego sera tłustego
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Kilka kropli olejku waniliowego
  • 1 łyżeczka octu
  • Olej do smażenia
  • Sól do smaku
  • Cukier puder do posypania

Racuchy serowe – jak zrobić?

  1. Wykonanie: białka posolić, dodać cukier i ubić na sztywną bezę. Żółtka wymieszać z proszkiem do pieczenia i octem na puszystą masę. Mąkę wysypać na stolnicę, dodać olejek, ser, bezę i utarte żółtka – wszystkie składniki dokładnie wymieszać, by ciasto odchodziło od ręki. Następnie ciasto rozwałkować na placek o grubości 3-4 mm, nożem lub radełkiem pociąć paski o szerokości 5 cm. Potem wyciąć prostokąty na długość około 7 cm a w środku naciąć i wywinąć przez środek. Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor, odsączyć na papierowym ręczniku. Wystudzone posypać grubo cukrem pudrem.

Słowa kluczowe:

racuchy serowe, racuszki serowe

Racuchy serowe – dodatkowe informacje

Do cukru pudru do posypania racuszków można dodać cynamonu.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: racuchy jak pączki
Następny przepis: Racuchy wigilijne

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode