Racuchy czekoladowe

Racuchy czekoladowe

Racuchy czekoladowe to niesamowicie soczyste i słodkie przekąski, które z pewnością podbiją serca każdego miłośnika słodyczy. To doskonały sposób na urozmaicenie tradycyjnego menu i wprowadzenie do niego elementu niespodzianki. Wykonane z prostych składników, które są dostępne w praktycznie każdym domu, są idealnym sposobem na szybką przekąskę lub deser. Są nie tylko smaczne, ale także atrakcyjnie wyglądają. Z pewnością oczarują każdego swoim wyglądem i smakiem. Jeśli lubisz racuchy, ale chciałbyś spróbować czegoś nowego, racuchy czekoladowe na pewno zawrócą Ci w głowie! To doskonały wybór dla smakoszy, którzy nie mogą się oprzeć czekoladzie.

Składniki:

  • 480 g mąki pszennej
  • 20 g kakao
  • 100 g gorzkiej czekolady (lub czekolady mlecznej), dość drobno posiekanej
  • 60 g świeżych drożdży
  • 325 ml letniego mleka
  • 2 jajka
  • 3 – 4 łyżki cukru
  • 8 g cukru waniliowego
  • 1 łyżka oleju
  • szczypta soli
  • Dodatkowo:
  • olej do smażenia
  • ulubione dodatki do podania

Racuchy czekoladowe – jak zrobić?

  1. Zrobić rozczyn z drożdży; w tym celu pokruszone w miseczce drożdże zasypać 1 łyżeczką cukru i dokładnie rozetrzeć. Gdy staną się płynne, dodać 1 łyżkę mąki i wymieszać tak, aby nie było grudek. Dolać odrobinę letniego mleka i dokładnie wymieszać. Rozczyn powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

    Uwaga: Pamiętajmy, że składniki na rozczyn odejmujemy z odmierzonych składników na ciasto.

  2. Do miski przesiać mąkę i kakao. Dodać cukier, cukier waniliowy, sól i wymieszać. Pośrodku zrobić wgłębienie i wlać do niego wyrośnięty rozczyn. Dodać jajko, mleko, olej i wymieszać wszystko drewnianą łyżką do połączenia. Ciasto wyrabiać łyżką przez kilka minut, starając się wtłoczyć w nie dużo powietrza. Dodać czekoladę i dokładnie wymieszać. Ciasto odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ( około 1 godzina ).
  3. Na patelni rozgrzać olej. Nabierać porcję wyrośniętego ciasta – 1 łyżka – i kłaść na tłuszcz. Smażyć placuszki z obu stron do zrumienienia. Usmażone odkładać na ręcznik papierowy, aby wchłonął nadmiar tłuszczu.

    Uwaga: Smażymy na dość małym ogniu, aby racuchy nie spaliły się z zewnątrz i były dosmażone w środku.

  4. Jeszcze ciepłe racuchy podawać z ulubionymi dodatkami, np. z dżemem, miodem, syropem klonowym, bitą śmietaną lub posypane cukrem pudrem ( u mnie racuszki podane z jogurtem greckim i frużeliną wiśniową ).

Racuchy czekoladowe – dodatkowe informacje

Nabieranie ciasta ułatwimy sobie jeżeli przed każdym nabraniem będziemy maczać łyżkę w gorącej wodzie.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Rabarbarowe pancakes na mleku zagęszczonym
Następny przepis: Racuchy drożdżowe

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode