Rachatłukum - lokum - turkish delight

Rachatłukum – lokum – turkish delight

Tradycyjna, turecka słodycz, rachatłukum lub znana również jako lokum, zasługuje na swoje miejsce w kuchni miłośników egzotycznych smaków. Ten wyjątkowy przepis to niezwykłe połączenie składników, które kuszą swoją intensywnością i niepowtarzalnym charakterem. Rachatłukum jest nie tylko nieodzownym elementem tureckiej kultury, ale także smacznym pomysłem na oryginalny deser czy prezent dla bliskiej osoby. Dzięki temu przepisowi, każdy miłośnik słodkości oraz orientalnych wrażeń, będzie mógł samodzielnie przygotować te specyficzne, galaretowate cukierki, które pozostawią na języku odczucie prawdziwej symfonii smaku. Dodatkowo, rachatłukum stanowi podstawę wiele innych wariantów deserów.

Składniki:

  • Proporcje na około 50 sztuk:
  • Syrop:
  • 800g cukru
  • łyżka soku z cytryny
  • 375 ml wody
  • Masa ze skrobi:
  • 120 g skrobi kukurydzianej
  • łyżeczka cream of tartar – Kwaśny winian potasu, użyłam dr Oetker
  • 500 ml wody
  • łyżka wody różanej
  • Opcjonalnie 3 łyżki domowej konfitury z płatków róży
  • Opcjonalnie barwnik spożywczy lub sok do zabarwienia
  • Do obtoczenia:
  • 160 g cukru pudru
  • 30 g skrobi kukurydzianej lub mąki kokosowej

Rachatłukum – lokum – turkish delight – jak zrobić?

  1. Wodę wlewamy do rondla o grubym dnie, dodajemy sok cytrynowy i cukier. Gotujemy do uzyskania konsystencji nitki. Zestawiamy z ognia
  2. W drugim rondelu mieszam trzepaczką lub mikserem 500 ml wody ze skrobią i kwaśnym winianem potasu. Gotujemy ciągle mieszając do momentu uzyskania gęstej masy.
  3. Do skrobi cienkim strumieniem wlewamy syrop. Mieszamy do momentu połączenia się obu składników.
  4. Następnie całą masę gotujemy około godziny na bardzo wolnym ogniu co jakiś czas mieszając by się nie przypaliła. Gotowa masa powinna mieć konsystencję bardzo gęstego kisielu.
  5. Do gotowej masy dodajemy wodę różaną i konfiturę/barwnik i jeszcze chwilę gotujemy mieszając, aż składniki się połączą.
  6. Gotową masę wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, dodatkowo papier można natłuścić masłem lub olejem kokosowym. Moja forma ma 20×20 cm.
  7. Chłodną masę odstawiamy na noc do lodówki do zupełnego zastygnięcia.
  8. Masę delikatnie wykładamy na stolnicę obsypaną cukrem pudrem wymieszanym ze skrobią kukurydzianą. Wierzch posypujemy również cukrem i skrobią. Za pomocą ostrego noża, ja użyłam noża do pizzy kroimy masę na sześciany o boku 2,5-3cm. Kosteczki obficie obtaczamy w cukrze pudrze. Rachatłukum jest gotowe do jedzenia.

Porady – dodatkowe informacje

Możemy użyć dowolnego soku owocowego, dodać pistacje lub migdały. Kwaśny winian potasu – jest bardzo ważnym składnikiem ponieważ hamuje proces krystalizacji. Gotowe kosteczki najlepiej przechowywać obficie posypane cukrem pudrem z dodatkiem skrobi w szczelnie zamkniętym plastikowym pojemniku typu „Tupperware”.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Quritto (quesadilla) z kurczakiem serem i sosem
Następny przepis: Rabarbarowe pancakes na mleku zagęszczonym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode