Pyszny Michałek

Pyszny Michałek

Podróż kulinarna pełna smaku i słodkości oczekuje na Ciebie z tym przepisem na Pyszny Michałek. Świeże, pachnące ciasto zatopione w kształtnych michałkach i chrupiących grześkach – to połączenie, które zapewni Ci i Twoim bliskim niepowtarzalne doznania smakowe. Doskonałe na rodzinne spotkanie czy uroczyste przyjęcie. Zachwycisz każdego miłośnika słodkości. Składniki są łatwo dostępne, a efekt końcowy – niezapomniany. Łącząc tradycyjne ciasto z lubianymi przez wszystkich michałkami i grześkami, otrzymujemy kompozycję smakową, która z pewnością wpisze się w ulubione desery. Podejmij wyzwanie i przenieś się do słodkiego raju z Pysznym Michałkiem.

Składniki:

  • 4 jajka
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka oleju
  • 1 litr śmietany 30%
  • 3 opakowania bitej śmietany w proszku
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 30 dag cukierków michałków (zamkowe)
  • 3 grześki w czekoladzie

Pyszny „michałek” – jak zrobić?

  1. Ciasto z michałkami i grześkami:
    • Ciasto: białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i po jednym żółtku. Mąki przesiać z kakao i proszkiem do pieczenia, dodać do piany, delikatnie połączyć, dodać olej i wymieszać. Ciasto wylać do formy o wym. 40/25cm, piec 20min, w temp. 170 stopni. Upieczony biszkopt nasączyć likierem kawowym.
    • Masa śmietanowa: Michałki pokroić w kosteczkę, a 2 grześki pokruszyć. Śmietanę ubić z bitą śmietaną w proszku. Żelatynę rozpuścić w 1/3 szkl. gorącej wody. Do ubitej śmietany dodać cukier i ciepłą żelatynę, następnie dodać michałki i grześki, dokładnie wymieszać i wylać na biszkopt. Pozostałego grześka zetrzeć na grubych oczkach tarki na wierzch masy śmietanowej. Wstawić do lodówki.

Pyszny Michałek – dodatkowe informacje

Można upiec biszkopt według swojego uznania.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: mexicana - burrito w pełnoziarnistej tortilli
Następny przepis: MIĘCIUTKI CHLEB na MLEKU

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode