Pyszny chleb baltonowski, który zawsze wychodzi

Pyszny chleb baltonowski, który zawsze wychodzi

Znany i ceniony wśród mistrzów kuchni, chleb baltonowski, to kulinarny klejnot, który zasługuje na swoje miejsce na każdym stole. Ten przepis na chleb baltonowski gwarantuje wartość odżywczą i bogactwo smaku, które stworzysz w swojej kuchni. Dzięki wyjątkowo prostej formule, chleb zawsze wychodzi idealny – zarówno pod względem smaku, jak i konsystencji. Ponadto, dzięki starannie dobranym składnikom, chleb baltonowski, to nie tylko doskonałe połączenie smaków, ale także źródło zdrowia dla całej rodziny. Bez względu na okazję, ten chleb będzie doskonałym dodatkiem do Twojego kulinarnego repertuaru.

Składniki:

  • ZACZYN DROŻDŻOWY:
  • 300 g mąki pszennej typu 750
  • 240 ml ciepłej wody
  • 30 g świeżych drożdży
  • ZACZYN I:
  • 150 g zakwasu żytniego /przepis na zakwas zytni http://tnij.at/207484/
  • 150 g mąki żytniej typu 720
  • 150 ml ciepłej wody
  • ZACZYN II:
  • 150 g zakwasu pszennego /przepis na zakwas pszenny http://tnij.at/207486/
  • 150 g mąki żytniej typu 720
  • 150 ml ciepłej wody
  • CIASTO WŁAŚCIWE:
  • 600 g mąki pszennej typu 750
  • 400 g mąki żytniej typu 720
  • 500 ml ciepłej wody
  • niecała łyżka stołowa soli kuchennej
  • 1 łyżeczka cukru
  • /opcjonalnie: 100 – 200 g dodatków typu ziarna słonecznika, ziarna dyni, siemię lniane itp/

Pyszny chleb baltonowski, który zawsze wychodzi – jak zrobić?

  1. Pierwszego dnia wieczorem, przygotowujemy 3 miski 5 litrowe. Do pierwszej przesiewamy 300 g mąki pszennej typu 750 /gdy takiej nie mamy, możemy przesiać mąkę pszenną typu 650/. Następnie wkruszamy świeże drożdże do mąki i wlewamy pomału ciepłą wodę. Kolejnym krokiem będzie mieszanie składników, najlepiej łyżką drewnianą tak, aż powstanie coś przypominające śmietanę. Następnie przykrywamy miskę i odstawiamy na całą noc aż do podrośnięcia /w okresie letnim możemy to nieco skrócić z powodu wysokiej temperatury otoczenia do 4 godzin/.
  2. Do drugiej miski przesiewamy mąkę żytnią typu 720. Następnie odmierzamy 150 g zakwasu żytniego, który dodajemy do mąki. Kolejnym krokiem będzie dolanie 150 ml ciepłej wody do zawartości. Mieszamy wszystko energicznym ruchem, ąż powstanie coś przypominające śmietanę. Przykrywamy i odstawiamy na noc.
  3. W trzeciej misce robimy wszystko identycznie jak w drugiej, tyle że wlewamy zakwas pszenny.
  4. Następnego dnia rano, łączymy wszystkie 3 zaczyny ze sobą. Wyraźnie będziemy widzieć jak bąblują i są gotowe do dalszego wyrastania.

    Po połączeniu zaczynów w misce dodajemy do nich wszystkie składniki, które przygotowaliśmy do ciasta, nawet i te dodatki opcjonalne w postaci ziaren, oprócz wody.

    Mieszamy je wszystkie delikatnymi ruchami rąk od zewnątrz do środka, dolewając od czasu do czasu wodę. Po jakichś 20 minutach, powinniśmy otrzymać ciasto sprężyste, ale niestety klejące.

  5. Kolejnym krokiem będzie przygotowanie 3 blach o długości mniej więcej 30 cm. Każdą z nich wysmarowujemy wybranym tłuszczem spośród takich jak: smalec, masło klarowane lub olej wyborny.

    Każdą z blach napełniamy ciastem chlebowym mniej więcej do połowy.

    Następnie moczymy ręce w wodzie i staramy się ciasta wyrównać.

  6. Następną czynnością będzie spryskanie piekarnika wodą, aby nabrał odpowiedniej wilgotności.

    Po spryskaniu, możemy wstawić blachy do piekarnika celem wyrośnięcia /garowania/ ciasta chlebowego, z ustawionej temperaturze nie większej niż 50 stopni Celsjusza/. Wyrastanie chleba może trwać do 1 godziny.

  7. Gdy ciasto podrośnie prawie do brzegów, wyjmujemy blachy i rozgrzewamy piekarnik do 230 st C /trwa to około 25 minut/. Po rozgrzaniu, wkładamy blachy z ciastem. Czas pieczenia wynosi 40 – 50 minut.
  8. Zanim nastąpi wyjęcie blach z piekarnika, staramy się 2-krotnie spryskać ciasto chlebowe wodą: 1-sze pryskanie polecam na 15 minut przed wyjęciem, 2-gie pryskanie na 5 minut przed wyjęciem. Efektem tego będzie piękny błyszczący chleb 🙂
  9. Nadchodzi wreszcie chwila, kiedy to będziemy wyjmować piękne, upieczone, błyszczące bochenki chleba z piekarnika. Po wyjęciu bochenków z piekarnika, studzimy je najlepiej na specjalnie przygotowanych do tego kratkach, przez mniej więcej 6 godzin od upieczenia. Jednak każdy chce spróbować tą upieczoną i smaczną piętkę z masłem 🙂

Słowa kluczowe: przepis na chleb baltonowski, chleb baltonowski skład

xxxx – dodatkowe informacje

1. Smarowanie blach polecam zrobić za pomocą smalcu, ponieważ chleb w 100 procentach wyskakuje z blachy!

2. Pryskanie ciasta wodą podczas pieczenia gwarantuje superpołysk na samym końcu.

3. Do wyjmowania blach z piekarnika, niezbędne będą rękawice kuchenne.

4. Podane składniki dotyczą pieczenia 3 bochenków chleba. Jeżeli ktoś chce 2 bochenki, proponuję przeliczyć podane ilości.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Pyszny Ananasowiec z bitą śmietaną
Następny przepis: Pyszny chleb domowy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode