Pyszny Ananasowiec z bitą śmietaną
Składniki:
- Biszkopt:
- 7 jajek
- 6 łyżek cukru
- 7 łyżek mąki tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Krem:
- 1 puszka ananasów
- 1 łyżka czubata mąki ziemniaczanej
- 1 galaretka cytrynowa
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 3 żółtka
- 3 łyżki cukru
- 3 śmietany kremówki po 300ml
- sok z 1 cytryny
Pyszny ananasowiec z bitą śmietaną – jak zrobić?
- Biszkopt:
- Krem:
- Smacznego
Białka ubijamy na gęstą pianę, dodajemy cukier i miksujemy dopóki cukier się nie rozpuści. Potem miksując na wolnych obrotach dodajemy żółtka, a następnie mąkę i proszek do pieczenia. Ciasto przelewamy na blachę wyłożoną papierem, dajemy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni, na ok 25 minut.
Ananasy z puszki pokroić w drobną kosteczkę. Sok który został w puszce po ananasach zagotować. Wymieszać razem: sok z cytryny, żółtka, 2 łyżki wody, cukier, mąka ziemniaczana, cukier waniliowy. Po wymieszaniu składników na gładką masę, wlać je do gotującego się soku z ananasów i zagotować budyń. Gdy budyń się zagotuje wsypujemy do niego galaretkę, a następnie na samym końcu ananasy pokrojone w kostkę. Budyń wystudzić.
Śmietany kremówki ubić, i dodawać powoli do zimnego budyniu, delikatnie mieszając.
Biszkopt przekroić w poprzek, przełożyć do środka większość kremu, przykryć drugą częścią biszkoptu i na górę wyłożyć resztę kremu.
Posypać płatkami migdałów, lub wiórkami kokosowymi.
Pyszny Ananasowiec z bitą śmietaną – dodatkowe informacje
Po przygotowaniu ciasto najlepiej przez godzinę schłodzić w lodówce.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Pieczone ziemniaki
Następny przepis: Pyszny chleb baltonowski, który zawsze wychodzi