Pyszny Ananasowiec z bitą śmietaną

Pyszny Ananasowiec z bitą śmietaną

Delikatny, puszysty i pełen tropikalnych smaków ananasowiec na biszkopcie to propozycja dla tych, którzy tęsknią za latem i egzotycznymi owocami. Ten nieskomplikowany przepis przekłada się na spektakularny efekt końcowy – soczysty, przepojony aromatem ananasa biszkopt harmonizujący idealnie z lekką, aksamitną bitą śmietaną. Idealny na każdą okazję, nie tylko dla miłośników owoców, ale i dla osób, które zasługują na coś specjalnego. Wspaniale smakuje na drugi dzień, gdy biszkopt nasiąka soczystym ananasem. Ten ananasowiec przypomni Wam smaki dzieciństwa a dodatek bitej śmietany doda deserowi eleganckiego wykończenia. Spróbujecie?

Składniki:

  • Biszkopt:
  • 7 jajek
  • 6 łyżek cukru
  • 7 łyżek mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Krem:
  • 1 puszka ananasów
  • 1 łyżka czubata mąki ziemniaczanej
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 3 żółtka
  • 3 łyżki cukru
  • 3 śmietany kremówki po 300ml
  • sok z 1 cytryny

Pyszny ananasowiec z bitą śmietaną – jak zrobić?

  1. Biszkopt:
  2. Białka ubijamy na gęstą pianę, dodajemy cukier i miksujemy dopóki cukier się nie rozpuści. Potem miksując na wolnych obrotach dodajemy żółtka, a następnie mąkę i proszek do pieczenia. Ciasto przelewamy na blachę wyłożoną papierem, dajemy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni, na ok 25 minut.

  3. Krem:
  4. Ananasy z puszki pokroić w drobną kosteczkę. Sok który został w puszce po ananasach zagotować. Wymieszać razem: sok z cytryny, żółtka, 2 łyżki wody, cukier, mąka ziemniaczana, cukier waniliowy. Po wymieszaniu składników na gładką masę, wlać je do gotującego się soku z ananasów i zagotować budyń. Gdy budyń się zagotuje wsypujemy do niego galaretkę, a następnie na samym końcu ananasy pokrojone w kostkę. Budyń wystudzić.
    Śmietany kremówki ubić, i dodawać powoli do zimnego budyniu, delikatnie mieszając.
    Biszkopt przekroić w poprzek, przełożyć do środka większość kremu, przykryć drugą częścią biszkoptu i na górę wyłożyć resztę kremu.
    Posypać płatkami migdałów, lub wiórkami kokosowymi.

  5. Smacznego
Słowa kluczowe: ananasowiec z bitą śmietaną na biszkopcie, tort ananasowy z bitą śmietaną

Pyszny Ananasowiec z bitą śmietaną – dodatkowe informacje

Po przygotowaniu ciasto najlepiej przez godzinę schłodzić w lodówce.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Pieczone ziemniaki
Następny przepis: Pyszny chleb baltonowski, który zawsze wychodzi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode