Pyszne tiramisu w szklance
Pyszne tiramisu w szklance to idealna propozycja na podwieczorek lub romantyczną kolację. Klasyczne włoskie tiramisu zostaje zestawione z eleganckim podaniem w szklance dla efektu wizualnego potęgującego nasze doznania smakowe. Delikatne połączenie kremu Mascarpone, nasączonych kawy ciasteczek Savoiardi i subtelnej nuty kakao, tworzy prawdziwie niebiańskie połączenie. Ten przepis to gwarancja zachwytu każdego łasucha. Tiramisu w szklance to piękny i smakowity deser, który na pewno podbije podniebienia wszystkich, nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Początkujący kucharze mogą jednak odetchnąć z ulgą – mimo wyrafinowanego smaku i estetycznego wyglądu, przygotowanie tego desery jest proste i przyjemne.
admin
Składniki:
- 200 ml zaparzonej mocnej kawy
- 250 g sera mascarpone
- 250 g śmietany 30%
- biszkopty okrągłe
- 3 łyżki cukru trzcinowego
- 3 łyżeczki cukru wanilinowego
- 30 ml rumu
- kakao
Pyszne tiramisu w szklance – jak zrobić?
- Pierwszym etapem przygotowania deseru jest zaparzenie intensywnej kawy. Zostawiamy do ostudzenia. Następnie wrzucamy do miksera bardzo schłodzoną śmietankę.
- Kiedy śmietanka będzie już ubita, powoli dodajemy serek mascarpone, cukier trzcinowy oraz cukier wanilinowy. Po dokładnym wymieszaniu możemy stopniowo dodać ok 90-100 ml kawy (w zależności od tego jak bardzo intensywny chcemy deser). Kiedy krem będzie już gotowy możemy zacząć układać w szklankach.
- Biszkopty namaczamy w pozostałej kawie wymieszanej z rumem, wkładamy do szklanki, przykrywamy warstwą kremu, a następnie posypujemy kakao. Czynności powtarzamy w zależności od tego jak wysokie mamy szklanki.
Pyszne tiramisu w szklance – dodatkowe informacje
Przed podaniem najlepiej jest schłodzić przez kilka godzin.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Pyszne smarowidło do chleba z ziołami
Następny przepis: Pieczone ziemniaki