Pyszne tiramisu w szklance

Pyszne tiramisu w szklance

Pyszne tiramisu w szklance to idealna propozycja na podwieczorek lub romantyczną kolację. Klasyczne włoskie tiramisu zostaje zestawione z eleganckim podaniem w szklance dla efektu wizualnego potęgującego nasze doznania smakowe. Delikatne połączenie kremu Mascarpone, nasączonych kawy ciasteczek Savoiardi i subtelnej nuty kakao, tworzy prawdziwie niebiańskie połączenie. Ten przepis to gwarancja zachwytu każdego łasucha. Tiramisu w szklance to piękny i smakowity deser, który na pewno podbije podniebienia wszystkich, nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Początkujący kucharze mogą jednak odetchnąć z ulgą – mimo wyrafinowanego smaku i estetycznego wyglądu, przygotowanie tego desery jest proste i przyjemne.

Składniki:

  • 200 ml zaparzonej mocnej kawy
  • 250 g sera mascarpone
  • 250 g śmietany 30%
  • biszkopty okrągłe
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • 3 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 30 ml rumu
  • kakao

Pyszne tiramisu w szklance – jak zrobić?

  1. Pierwszym etapem przygotowania deseru jest zaparzenie intensywnej kawy. Zostawiamy do ostudzenia. Następnie wrzucamy do miksera bardzo schłodzoną śmietankę.
  2. Kiedy śmietanka będzie już ubita, powoli dodajemy serek mascarpone, cukier trzcinowy oraz cukier wanilinowy. Po dokładnym wymieszaniu możemy stopniowo dodać ok 90-100 ml kawy (w zależności od tego jak bardzo intensywny chcemy deser). Kiedy krem będzie już gotowy możemy zacząć układać w szklankach.
  3. Biszkopty namaczamy w pozostałej kawie wymieszanej z rumem, wkładamy do szklanki, przykrywamy warstwą kremu, a następnie posypujemy kakao. Czynności powtarzamy w zależności od tego jak wysokie mamy szklanki.

Pyszne tiramisu w szklance – dodatkowe informacje

Przed podaniem najlepiej jest schłodzić przez kilka godzin.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Pyszne smarowidło do chleba z ziołami
Następny przepis: Pieczone ziemniaki

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode