Pyszne ciasto na świąteczne pierogi
Święta Bożego Narodzenia to czas, gdzie magiczna atmosfera łączy się z niezapomnianymi smakami naszych kulinarnych tradycji. Wśród nich królują oczywiście pierogi – ukochane przez wszystkich, nieodzowne na świątecznym stole. Dzisiaj chcielibyśmy podzielić się z Wami przepisem na pyszne, idealnie elastyczne ciasto na pierogi. To właśnie od niego zaczyna się proces tworzenia tych wyjątkowych świątecznych potraw. Prosty w przygotowaniu, a jednocześnie niezawodny – sprawdzi się w każdej kuchni. Dzięki temu przepisowi z łatwością ulepisz równomiernie cienkie i delikatne pierogi, które zachwycą wszystkich domowników.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 300 gramów mąki pszennej
- 20 gramów masła
- 125 mililitrów wody
- 1 jajko
- szczypta soli
Pyszne ciasto na świąteczne pierogi – jak zrobić?
- Mamy przygotowane wszystkie składniki, więc przygotowujemy naczynie (np. miskę) do której przesiewamy mąkę z dodatkiem soli. Do wrzącej wody przekładamy masło i zaraz gdy tylko się rozpuści wlewamy całość do naczynia z mąką. Mieszamy do momentu połączenia się składników. Następnie wyrabiamy ciasto ręcznie na stolnicy lub przy pomocy robota kuchennego. Po kilku minutach wyrabiania dodajemy rozbełtane widelcem jajko i wyrabiamy dalej do pożądanego efektu. Ciasto musi mieć gładką strukturę i być dobrze wyrobione. Gotowe ciasto zostawiamy na ok. 15 minut pod przykryciem (może być ściereczka lniana czy folia spożywcza samoprzylepna), niech sobie odpocznie. „Wypoczęte” ciasto powinno być mięciutkie i elastyczne. Ciasto przekładamy na stolnicę, podsypujemy lekko mąką i rozwałkowujemy dość cienko. Ciasto jest elastyczne, więc nie porozrywa się w trakcie nadziewania czy później gotowania pierogów. Pierogi gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem łyżeczki masła.
Porady – dodatkowe informacje
Moje podstawowe ciasto na pierogi bardzo często urozmaicam przez dodanie niewielkiej ilości zblendowanego szpinaku (zielone ciasto), kurkumy (żółte ciasto), koncentratu z czerwonych buraczków (odcień różu, czasem bordowy). Wypełnieniem takich pierogów jest najczęściej farsz wegetariański, bo taki nam smakuje. Zaletą takiego farszu jest to, że błyskawicznie można go wykonać. Ja bazuję na komosie ryżowej, soczewicy, ciecierzycy, kaszy gryczanej, kapuście, szpinaku, pomidorach suszonych…
Serem Feta czy owczym też nie pogardzę :).
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Pyszne ciasto bez mleka
Następny przepis: Pyszne domowe lody waniliowe z owocami (bez użycia maszynki)