Pyszna szarlotka na biszkopcie z bitą śmietaną- Szarlotka królewska

Pyszna szarlotka na biszkopcie z bitą śmietaną- Szarlotka królewska

Pyszna szarlotka na biszkopcie, zwana także szarlotką królewską, to wykwintna odmiana tego popularnego deseru. W porównaniu do klasycznej szarlotki, nasz przepis góruje bogatszym smakiem i wyrafinowaną konsystencją. Biszkopt, którym nasycamy jabłka, nadaje ciastu lekkości i puszystości, a dodatek bitej śmietany zapewnia kremową puszystość, która idealnie dopełnia doświadczenie degustacji. Zapraszamy do odkrywania królewskiej odmiany szarlotki na biszkopcie, gdzie tradycyjne smaki przeplatają się z nutą nowoczesności, czyniąc z tego deseru prawdziwe kulinarne arcydzieło.

Składniki:

  • Przepis na dużą blaszkę około 25x40cm
  • BISZKOPT
  • -6 jajek
  • -3/4 szklanki mąki pszennej tortowej (u mnie szklanka to zawsze 250ml)
  • -2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • -1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • -0,5 szklanki cukru
  • -cukier waniliowy
  • JABŁKA
  • -1,5 kg jabłek szara reneta
  • -2 galaretki cytrynowe
  • ŚMIETANA
  • -750ml śmietany 30 lub 36%
  • -0,5 szklanki cukru pudru
  • -125ml wrzątku
  • -2 płaskie łyżki żelatyny
  • DODATKOWO
  • -1 czekolada mleczna do posypania

Pyszna szarlotka na biszkopcie z bitą śmietaną – szarlotka królewska – jak zrobić?

  1. BISZKOPT

    Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie wciąż miksując dodajemy stopniowo cukier-miksujemy do jego rozpuszczenia-ma nam powstać błyszcząca sztywna piana. Następnie miksując dodajemy stopniowo żółtka-miksujemy do połączenia.

    Następnie dodajemy mąkę, mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia i miksujemy na najniższych obrotach bardzo delikatnie tak by nie zburzyć sztywności i puszystości ciasta. Można to zrobić łyżką.

    Dno blaszki wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy ciasto, wyrównujemy i pieczemy 25 minut w temp 170 stopni grzanie góra-dół. Wstawiamy do już nagrzanego piekarnika.

    Upieczony biszkopt studzimy i kroimy na dwa spody.

  2. JABŁKA

    Jabłka myjemy, obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach.

    Dajemy do garnka i prażymy.

    Prażymy około 15 minut i dodajemy 2 galaretki cytrynowe. Wszystko mieszamy i prażymy jeszcze jakieś 5-10 minut do połączenia i rozpuszczenia galaretek.

    Gorącą masę jabłkową wykładamy na pierwszy spód biszkoptowy, wyrównujemy i przykrywamy drugim, delikatnie dociskamy i odkładamy do wystudzenia.

  3. ŚMIETANA

    W miseczce rozpuszczamy żelatynę w gorącej wodzie i mieszamy. Studzimy.

    Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno, następnie dodajemy przestudzoną żelatynę i wszystko miksujemy szybko na najwyższych obrotach do połączenia.

    Wylewamy śmietanę na ostudzone ciasto, wyrównujemy i całość posypujemy czekoladą.

    Ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc by wszystko się stężało, schłodziło.

    Następnego dnia ciasto pięknie się kroi, pięknie wygląda, zawsze wszystkim smakuje.

Pyszna szarlotka na biszkopcie z bitą śmietaną – Szarlotka królewska – dodatkowe informacje


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: 'Pyszna'' surówka
Następny przepis: PYSZNA SZARLOTKA

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode