Pyszna Papryka na zimę
Nadszedł sezon na paprykę i nie ma lepszego sposobu na jej wykorzystanie, niż przygotowanie pysznych przetworów na zimę. Czerwona papryka, pełna witamin i minerałów, jest doskonała jako dodatek do wielu potraw, a szczególnie smakuje, gdy jest odpowiednio przygotowana. Nasz przepis na pyszną paprykę na zimę jest prosta konserwacja, która zatrzymuje całe bogactwo jej smaku, a jednocześnie podkreśla to, czym papryka jest w najczystszej formie. Przygotuj się na rozgrzewające, pikantne smaki, które rozjaśnią najciemniejszą zimową noc. Pyszne przepisy na zimę z papryką, to idealny sposób, by cieszyć się jej smakiem przez cały rok.
admin
Składniki:
- Papryka Żółta
- Papryka Czerwona
- Papryka Zielona
- Na 1 porcję zalewy ok 2,5 -3 kg papryki
ZALEWA:
- 5 Szklanek wody
- 1 Szklanka Octu 10%
- 1 kieliszek ( 50 gram ) Oleju rzepakowego
- 12 łyżek cukru
- 1 Łyżka czubata soli
Pyszna papryka na zimę – jak zrobić?
- Paprykę wydrążyć, pokroić, umyć. Wszystkie składniki zagotować doprowadzić zalewę do wrzenia do wrzątku dodać, umyte i pokrojoną paprykę. Paprykę razem z zalewą doprowadzić do wrzenia to wszystko gotować jeszcze przez ok 3-5 min w zależności jak kto woli miękką czy bardziej twardą paprykę. Po ok 5 min gorącą paprykę nakładać do słoików a później do pełna nalać jeszcze gorącą zalewę i zakręcamy mocno (nie pasteryzujemy! i nie odwracamy słoików) tak zakręcone słoiki odstawiamy do wystygnięcia nie odwracamy słoików. Po wystygnięciu nadaję się do jedzenia.
Porady – Pyszna Papryka na zimę
Nie ma potrzeby pasteryzować papryki czerwonej na zimę, ponieważ gotowana razem z zalewą i złożona gorąca do słoików jest już jakby pasteryzowana.
Warto wybrać olej dobrej jakości, niekoniecznie tani, na przykład Kujawski.
Przygotowując paprykę na zimę, zaleca się trzymać się przepisu bez dodawania żadnej cebuli czy ziela, tak jak w podanym przepisie.