PYSZNA BABKA PIASKOWA
Wielkanoc to wyjątkowy czas, kiedy rodzinne stoły uginają się od tradycyjnych potraw. Nieodłącznym elementem świątecznego menu jest pyszna babka piaskowa – delikatna i pachnąca, stanowiąca idealne zakończenie rodzinnej uczty. Nasz przepis na pyszną babkę jest niezwykle prosty i gwarantuje niesamowity smak. Często kojarzona ze słodkim dzieciństwem, tradycyjna babka zachwyci nie tylko najmłodszych. Spróbuj przygotować ją sama, korzystając z naszej propozycji. Tego rodzaju dobra babka to niezawodny element wszelkich świąt i rodzinnych spotkań. Pachnąca, złocista, z chrupiącą skórką babka piaskowa stanie się gwiazdą Twojego wielkanocnego stołu.
admin
Składniki:
- 1 kostka masła
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki pszenna
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki kakao
- 1 cukier waniliowy
- 1/2 olejku cytrynowego
Pyszna babka piaskowa – jak zrobić?
- Całe jajka ubijamy z cukrem do białości, następnie do ubitych jajek dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz olejek cytrynowy. Na koniec dodajemy roztopioną margarynę ciepłą.
- Wlewamy masę do formy wysmarowanej margaryną i obsypanej kaszą manną.
- W garnku zostawiamy troszkę masy, do której dodajemy kakao i wlewamy na masę białą, tworząc wzorek.
- Pieczemy ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni.
- SMACZNEGO!
Pyszna babka piaskowa – dodatkowe informacje
Do pysznej babki piaskowej można dodać olejek o innym zapachu według własnego upodobania.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Pyry z gzikiem
Następny przepis: ciasteczka czekoladowo-kokosowe