PYSZNA BABKA PIASKOWA

PYSZNA BABKA PIASKOWA

Wielkanoc to wyjątkowy czas, kiedy rodzinne stoły uginają się od tradycyjnych potraw. Nieodłącznym elementem świątecznego menu jest pyszna babka piaskowa – delikatna i pachnąca, stanowiąca idealne zakończenie rodzinnej uczty. Nasz przepis na pyszną babkę jest niezwykle prosty i gwarantuje niesamowity smak. Często kojarzona ze słodkim dzieciństwem, tradycyjna babka zachwyci nie tylko najmłodszych. Spróbuj przygotować ją sama, korzystając z naszej propozycji. Tego rodzaju dobra babka to niezawodny element wszelkich świąt i rodzinnych spotkań. Pachnąca, złocista, z chrupiącą skórką babka piaskowa stanie się gwiazdą Twojego wielkanocnego stołu.

Składniki:

  • 1 kostka masła
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki pszenna
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki kakao
  • 1 cukier waniliowy
  • 1/2 olejku cytrynowego

Pyszna babka piaskowa – jak zrobić?

  1. Całe jajka ubijamy z cukrem do białości, następnie do ubitych jajek dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz olejek cytrynowy. Na koniec dodajemy roztopioną margarynę ciepłą.
  2. Wlewamy masę do formy wysmarowanej margaryną i obsypanej kaszą manną.
  3. W garnku zostawiamy troszkę masy, do której dodajemy kakao i wlewamy na masę białą, tworząc wzorek.
  4. Pieczemy ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni.
  5. SMACZNEGO!

Pyszna babka piaskowa – dodatkowe informacje

Do pysznej babki piaskowej można dodać olejek o innym zapachu według własnego upodobania.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Pyry z gzikiem
Następny przepis: ciasteczka czekoladowo-kokosowe

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode