Pychotka orzechowa

Pychotka orzechowa

Zapraszamy do odkrycia przepisu na pychotkę orzechową, która jest prawdziwym rarytasem dla miłośników orzechów. To ciasto orzechowe pychotka, to kwintesencja słodkości i chrupkości, gdzie głównym składnikiem są orzechy. Ciasto jest delikatne i wilgotne, a orzechy dodają mu wyjątkowego charakteru. Pychotka orzechowa to idealna propozycja na niebanalny deser, który z pewnością zaskoczy swoim smakiem gości i domowników. Ta niepowtarzalna kompozycja smaków i tekstur sprawia, że ciasto to staje się niezapomnianym doświadczeniem kulinarnej przyjemności. Zachęcamy do zapoznania się z przepisem i przygotowania tej niesamowitej orzechowej niespodzianki.

Składniki:

  • CIASTO
  • 3 niepełne szklanki mąki pszennej
  • 2 1/2 szkl. cukru pudru
  • 6 jajek
  • 1 1/2 op. cukru waniliowego (po 16g)
  • 2 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 300 g masła
  • 150g gęstej marmolady
  • 200g posiekanych orzechów
  • MASA BUDYNIOWA
  • 150g masła
  • 2 szkl. mleka
  • 1 op. budyniu śmietankowego
  • 1/2 szklanki cukru (jeśli ktoś nie lubi bardzo słodkiej masy, zmniejszyć ilość cukru)

Pychotka orzechowa – jak zrobić?

  1. 1.
    CIASTO
    Żóltka utrzeć z masłem,1 (niepełną) szklanką cukru pudru,mąką cukrem waniliowym oraz proszkiem. Ciasto schłodzić.
    Białka ubić z resztą cukru pudru
    Ciasto podzielić na 2 części rozłożyć do dwóch jednakowych wyłożonych papierem blaszek o wymiarach 25 na 40 cm.
    Ciasto posmarować marmoladą wyłożyć pianę z białek i posypać orzechami.
    Piec osobno ok.45 minutw temp.180 stopni
  2. 2.
    MASA BUDYNIOWA
    Budyń zgotować na mleku zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu.
    Przestudzony budyń utrzeć z masłem i cukrem.
  3. 3.
    Pierwszy placek posmarować masą budyniową i przykryć drugim.

Słowa kluczowe: orzechowa pychotka, ciasto orzechowe pychotka

Pychotka orzechowa – dodatkowe informacje

Zamiast marmolady używam domowego dżemu truskawkowego.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Pychotka (bez pieczenia)
Następny przepis: Puszysty sernik z musem truskawkowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode