Puszysty sernik z musem truskawkowym
Zadbaj o przyjemną ucztę dla swojego podniebienia z naszym puszystym sernikiem z musem truskawkowym! Ten świetnie opracowany przepis posiada magiczne, słodkie nuty świeżych truskawek w aksamitnym muse, który idealnie komponuje się z lekkim i kremowym sernikiem. Wszystko to, wydobywa zaskakująco delikatne, a zarazem zdecydowane smaki. To połączenie tradycyjnego sernika z owocowym akcentem jest idealne dla tych, którzy uwielbiają klasyczne smaki w nowoczesnym wydaniu. Bez względu na okazję, ten puszysty sernik z musem truskawkowym z pewnością okaże się strzałem w dziesiątkę. Przygotuj się na wyjątkowe doświadczenie kulinarne!
admin
Składniki:
- Masa serowa:
- 1 kg. mielonego twarogu
- 1 szkl. cukru
- 6 jajek
- 3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
- aromat śmietankowy
- pół margaryny
- szczypta soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Mus truskawkowy:
- 0,5 kg. truskawek
- pół szkl. cukru
- cukier waniliowy
- sok i skórka otarta z 1 cytryny
- 1 galaretka
- 1 łyżeczka żelatyny
- Dodatkowo:
- blaszka tortowa wyłożona papierem i osypana bułką tartą (boki i grubo spód formy)
- do dekoracji: mięta i truskawki
Puszysty sernik z musem truskawkowym – jak zrobić?
- Robię mus truskawkowy. Truskawki obieram z szypułek, myję i blenduję. Wstawiam na palnik,posypuję żelatyną, cukrem, mieszam, doprowadzam do zagotowania. Zdejmuję z ognia, dodaję galaretki. Mieszam aż galaretki się rozpuszczą. Odstawiam do wystudzenia.
- Robię sernik. Ubijam margarynę, żółtka, mąkę ziemniaczaną, cukier, aromat i proszek do pieczenia. Do utartych składników dodaję ser, ucieram. Na koniec dodaję ubite na sztywno białka ze szczyptą soli. Delikatnie mieszam. Wylewam na blaszkę. Piekę godzinę w temperaturze 180 stopni.
- Studzę, nierówności ścinam. Polewam tężejącym musem.
- Pozostawiam do zastygnięcia. Dekoruję miętą i truskawkami.
Puszysty sernik z musem truskawkowym – dodatkowe informacje
Do zrobienia tego ciasta potrzeba cierpliwości i czasu. Przed podaniem ciasto dobrze schłodzić.