Puszysty sernik z musem truskawkowym

Puszysty sernik z musem truskawkowym

Zadbaj o przyjemną ucztę dla swojego podniebienia z naszym puszystym sernikiem z musem truskawkowym! Ten świetnie opracowany przepis posiada magiczne, słodkie nuty świeżych truskawek w aksamitnym muse, który idealnie komponuje się z lekkim i kremowym sernikiem. Wszystko to, wydobywa zaskakująco delikatne, a zarazem zdecydowane smaki. To połączenie tradycyjnego sernika z owocowym akcentem jest idealne dla tych, którzy uwielbiają klasyczne smaki w nowoczesnym wydaniu. Bez względu na okazję, ten puszysty sernik z musem truskawkowym z pewnością okaże się strzałem w dziesiątkę. Przygotuj się na wyjątkowe doświadczenie kulinarne!

Składniki:

  • Masa serowa:
  • 1 kg. mielonego twarogu
  • 1 szkl. cukru
  • 6 jajek
  • 3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
  • aromat śmietankowy
  • pół margaryny
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Mus truskawkowy:
  • 0,5 kg. truskawek
  • pół szkl. cukru
  • cukier waniliowy
  • sok i skórka otarta z 1 cytryny
  • 1 galaretka
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • Dodatkowo:
  • blaszka tortowa wyłożona papierem i osypana bułką tartą (boki i grubo spód formy)
  • do dekoracji: mięta i truskawki

Puszysty sernik z musem truskawkowym – jak zrobić?

  1. Robię mus truskawkowy. Truskawki obieram z szypułek, myję i blenduję. Wstawiam na palnik,posypuję żelatyną, cukrem, mieszam, doprowadzam do zagotowania. Zdejmuję z ognia, dodaję galaretki. Mieszam aż galaretki się rozpuszczą. Odstawiam do wystudzenia.
  2. Robię sernik. Ubijam margarynę, żółtka, mąkę ziemniaczaną, cukier, aromat i proszek do pieczenia. Do utartych składników dodaję ser, ucieram. Na koniec dodaję ubite na sztywno białka ze szczyptą soli. Delikatnie mieszam. Wylewam na blaszkę. Piekę godzinę w temperaturze 180 stopni.
  3. Studzę, nierówności ścinam. Polewam tężejącym musem.
  4. Pozostawiam do zastygnięcia. Dekoruję miętą i truskawkami.

Puszysty sernik z musem truskawkowym – dodatkowe informacje

Do zrobienia tego ciasta potrzeba cierpliwości i czasu. Przed podaniem ciasto dobrze schłodzić.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Pychotka orzechowa
Następny przepis: Pychotka malinowa

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode