Puszysty sernik na spodzie z herbatników maślanych
Puszysty sernik na spodzie z herbatników maślanych to klasyczny deser, który nigdy nie wychodzi z mody. To irresistible połączenie gładkiego i kremowego środka z intensywnym smakiem serka jest komplementowane przez lekko chrupiący spód z herbatników maślanych. Jego przygotowanie nie jest skomplikowane – wszystko czego potrzebujesz to podstawowe składniki i trochę czasu. Jego uniwersalny smak sprawia, że jest idealny zarówno na rodzinne spotkania, jak i na wyjątkowe okazje. Przygotuj się więc na to, że ten sernik szybko stanie się jednym z twoich ulubionych deserów! Czas na odkrycie smaku puszystego sernika na spodzie z herbatników!
admin
Składniki:
- Spód:
- 200 g herbatników maślanych
- 80 g masła
- Masa serowa:
- 1 kg sera trzykrotnie mielonego
- 3/4 szklanki cukru
- 6 jajek – u mnie wiejskie
- 100 g masła – temperatura pokojowa
- 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka cukru z ekstraktem z wanilii
- 2 krople aromatu pomarańczowego
- 1 szczypta soli
- Dodatkowo:
- cukier puder
- blaszka tortowa wyłożona papierem do pieczenia – średnica 26 cm
Puszysty sernik na spodzie z herbatników maślanych – jak zrobić?
- Herbatniki wałuję na sypki proszek, dodaję roztopione masło, mieszam, wykładam dno blaszki, wstawiam do lodówki.
- Masło z solą, cukrem, cukrem z ekstraktem wanilii, aromatem pomarańczowym, żółtkami miksuję na puch, ciągle miksując dodaję ser i mąkę ziemniaczaną. Do puszystej masy dodaję ubite na sztywno białka, mieszam do połączenia składników.
- Masę przekładam na spód ciasteczkowy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni, piekę 20 minut, po tym czasie zmniejszam temperaturę do 145 stopni i piekę jeszcze 70 minut.
- Piekarnik wyłączam, nie otwieram przez 15 minut, następnie uchylam drzwiczki i tak pozostawiam na pół godziny. Po tym czasie sernik wyjmuję, pozostawiam do całkowitego wystudzenia.
- Sernik osypuję cukrem pudrem 🙂
Puszysty sernik na spodzie z herbatników maślanych – dodatkowe informacje
Sernik w tej formie wyrasta równo z rantami, niestety nie udało zrobić mi się zdjęcia, domownicy podskubali ciasto w czasie mojej nieobecności :))), aromat roznosi się po całym domu :)))
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Puszysty sernik na zimno ze śnieżką
Następny przepis: Puszysty sernik z mlekiem