Puszysty sernik adwokatowy
Ciężko odmówić sobie kawałka sernika, który jest lekki, puszysty i ma w sobie nuty ulubionych alkoholi. Sernik adwokatowy to cudowna wariacja tradycyjnego deseru, w której króluje wyjątkowy smak ajerkoniaku. Idealnie balansuje pomiędzy delikatnością serka i intensywnością adwokatu, dając w efekcie niesamowite doznania smakowe. To przepis dla tych, którzy poszukują nowych doznań kulinarycznych, a także dla fanów sernika. Przygotowanie jest proste, a składniki łatwo dostępne. Wypróbuj sernik z ajerkoniakiem i sernik z adwokatem – oba smaki idealnie się komponują, tworząc niepowtarzalne połączenie.
Piotr Zieliński
Składniki:
- Kruche ciasto:
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 60 g masła
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 żółtko
- 1 łyżka kakao
- Masa serowa:
- 1 kg twarogu półtłustego
- 1 szklanka cukru
- 5 jajek
- 1 budyń śmietankowy b/c (proszek)
- 100 ml śmietany kremówki 30%
- 200 ml oleju
- 250 ml adwokatu
Sernik adwokatowy – przepis
- Kruche ciasto: Wszystkie składniki ciasta włożyć do misy miksera i zmiksować. Przełożyć na blat, zagnieść i uformować kulkę. Tortownicę wysmarować i wysypać mąką*. Ciastem wyłożyć dno tortownicy o średnicy 25 cm i włożyć na godzinę do lodówki. Po wyjęciu z lodówki, ciasto gęsto nakłuć widelcem i podpiec około 20 minut w 180 stopniach. Wyjąć i przestudzić.
Ciasto nie może być zbyt gorące przed wylaniem masy serowej. - Masa serowa:
Twaróg zmielić w maszynce na drobnych oczkach, dodać jajka, cukier i chwilkę miksować na wolnych obrotach. Dodać budyń w proszku, śmietanę (płynną), olej i znowu zmiksować. Na koniec wlewać wolnym strumieniem adwokat i miksować do połączenia się składników. Masę serową wylać na podpieczony spód. Włożyć do piekarnika nagrzanego z termoobiegiem(góra-dół) na 170 stopni i piec około 70 minut. Po tym czasie piekarnik wyłączyć, lekko uchylić drzwi piekarnika i pozostawić sernik jeszcze około godziny w piekarniku. Sernik wyjąć z piekarnika, odpiąć obręcz z tortownicy i ostudzić. Najlepiej całą noc.
Puszysty sernik adwokatowy – dodatkowe informacje
*Twaróg do sernika musi być raczej suchy, nie mokry. Używałam klinka z biedronki.
Masy serowej nie miksujemy za długo ani na zbyt szybkich obrotach, by nie zrobiła się puszysta.
U mnie tortownica z ceramicznym dnem i silikonową obręczą, więc nie smarowałam i nie sypałam mąką.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Sernik brzoskwiniowy na zimno
Następny przepis: Sernik a'la mazurek z pomadą śmietanową