Puszysty sernik adwokatowy

Puszysty sernik adwokatowy

Ciężko odmówić sobie kawałka sernika, który jest lekki, puszysty i ma w sobie nuty ulubionych alkoholi. Sernik adwokatowy to cudowna wariacja tradycyjnego deseru, w której króluje wyjątkowy smak ajerkoniaku. Idealnie balansuje pomiędzy delikatnością serka i intensywnością adwokatu, dając w efekcie niesamowite doznania smakowe. To przepis dla tych, którzy poszukują nowych doznań kulinarycznych, a także dla fanów sernika. Przygotowanie jest proste, a składniki łatwo dostępne. Wypróbuj sernik z ajerkoniakiem i sernik z adwokatem – oba smaki idealnie się komponują, tworząc niepowtarzalne połączenie.

Składniki:

  • Kruche ciasto:
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 60 g masła
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka kakao
  • Masa serowa:
  • 1 kg twarogu półtłustego
  • 1 szklanka cukru
  • 5 jajek
  • 1 budyń śmietankowy b/c (proszek)
  • 100 ml śmietany kremówki 30%
  • 200 ml oleju
  • 250 ml adwokatu

Sernik adwokatowy – przepis

  1. Kruche ciasto: Wszystkie składniki ciasta włożyć do misy miksera i zmiksować. Przełożyć na blat, zagnieść i uformować kulkę. Tortownicę wysmarować i wysypać mąką*. Ciastem wyłożyć dno tortownicy o średnicy 25 cm i włożyć na godzinę do lodówki. Po wyjęciu z lodówki, ciasto gęsto nakłuć widelcem i podpiec około 20 minut w 180 stopniach. Wyjąć i przestudzić.
    Ciasto nie może być zbyt gorące przed wylaniem masy serowej.
  2. Masa serowa:
    Twaróg zmielić w maszynce na drobnych oczkach, dodać jajka, cukier i chwilkę miksować na wolnych obrotach. Dodać budyń w proszku, śmietanę (płynną), olej i znowu zmiksować. Na koniec wlewać wolnym strumieniem adwokat i miksować do połączenia się składników. Masę serową wylać na podpieczony spód. Włożyć do piekarnika nagrzanego z termoobiegiem(góra-dół) na 170 stopni i piec około 70 minut. Po tym czasie piekarnik wyłączyć, lekko uchylić drzwi piekarnika i pozostawić sernik jeszcze około godziny w piekarniku. Sernik wyjąć z piekarnika, odpiąć obręcz z tortownicy i ostudzić. Najlepiej całą noc.

Puszysty sernik adwokatowy – dodatkowe informacje

*Twaróg do sernika musi być raczej suchy, nie mokry. Używałam klinka z biedronki.

Masy serowej nie miksujemy za długo ani na zbyt szybkich obrotach, by nie zrobiła się puszysta.

U mnie tortownica z ceramicznym dnem i silikonową obręczą, więc nie smarowałam i nie sypałam mąką.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Sernik brzoskwiniowy na zimno
Następny przepis: Sernik a'la mazurek z pomadą śmietanową

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode