PUSZYSTY SERNIK

PUSZYSTY SERNIK

Przedstawiamy przepis na pachnący, puszysty sernik, który jest absolutnie nieodparty. Ciasto wychodzi idealne za każdym razem – wilgotne i kremowe w środku dzięki przeprowadzonej z największą starannością procedurze pieczenia. Niezależnie od okazji, ten rozpływający się w ustach sernik zawsze sprawdza się jako doskonały deser. Wykorzystanie podstawowych, ale wysokiej jakości składników, daje w rezultacie sernik, który jest jednocześnie prosty, a zarazem wystarczająco elegancki, żeby podać go gościom podczas specjalnej kolacji. Zawsze udany, niezwykle pyszny i łatwy w przygotowaniu. Poniżej znajduje się sprawdzona receptura, na tani, ale wyborny w smaku sernik.

Składniki:

  • SPOD – CIASTO KRUCHE:
  • 1/2 kostki margaryny Kasia
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 3 żółtka (białka pozostawić do masy serowej)
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy
  • 3 łyżeczki cukru kryształ
  • MASA SEROWA
  • 1 kg sera (wiaderko Jana lub innej firmy)
  • 6 jajek i 3 białka ze spodu
  • 2 budynie waniliowe
  • 2 cukry waniliowe
  • 3/4 szklanki oleju
  • 2 1/2 szklanki mleka
  • 1 1/2 szklanki cukru kryształu

Puszysty sernik – jak zrobić?

  1. SPOD: Zagnieć składniki ciasta kruchego. Ciastem wyłóż wysmarowaną blachę o wielkości 25/40 cm.
  2. MASA SEROWA:

    a.

    Oddziel białka od żółtek. Ubij na sztywno pianę z białek (6 + 3 białka ze spodu), dodaj cukier kryształ. Dalej mikswać do uzyskania gęstej masy.

    Ser z żółtkami, budyniami waniliowymi i cukrami waniliowymi zmiksuj. Dodaj mleko i olej.

    Do masy dodaj pianę z białek i delikatnie wymieszaj.

  3. Włóż masę serową na ciasto kruche i piecz półtora godziny w temperaturze 180° C. Po całkowitym ostygnięciu odpoczyń posmaruj sernik lukrem. Można udekorować wierzch skórką pomarańczową.

Puszysty sernik – dodatkowe informacje

Masa serowa ma płynną konsystencję, czym nie należy się zrażać.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Puszysty mus czekoladowy
Następny przepis: Puszysty omlet cesarski

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode