PUSZYSTY SERNIK
Przedstawiamy przepis na pachnący, puszysty sernik, który jest absolutnie nieodparty. Ciasto wychodzi idealne za każdym razem – wilgotne i kremowe w środku dzięki przeprowadzonej z największą starannością procedurze pieczenia. Niezależnie od okazji, ten rozpływający się w ustach sernik zawsze sprawdza się jako doskonały deser. Wykorzystanie podstawowych, ale wysokiej jakości składników, daje w rezultacie sernik, który jest jednocześnie prosty, a zarazem wystarczająco elegancki, żeby podać go gościom podczas specjalnej kolacji. Zawsze udany, niezwykle pyszny i łatwy w przygotowaniu. Poniżej znajduje się sprawdzona receptura, na tani, ale wyborny w smaku sernik.
admin
Składniki:
- SPOD – CIASTO KRUCHE:
- 1/2 kostki margaryny Kasia
- 1 szklanka mąki pszennej
- 3 żółtka (białka pozostawić do masy serowej)
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 cukier waniliowy
- 3 łyżeczki cukru kryształ
- MASA SEROWA
- 1 kg sera (wiaderko Jana lub innej firmy)
- 6 jajek i 3 białka ze spodu
- 2 budynie waniliowe
- 2 cukry waniliowe
- 3/4 szklanki oleju
- 2 1/2 szklanki mleka
- 1 1/2 szklanki cukru kryształu
Puszysty sernik – jak zrobić?
- SPOD: Zagnieć składniki ciasta kruchego. Ciastem wyłóż wysmarowaną blachę o wielkości 25/40 cm.
- MASA SEROWA:
a.
Oddziel białka od żółtek. Ubij na sztywno pianę z białek (6 + 3 białka ze spodu), dodaj cukier kryształ. Dalej mikswać do uzyskania gęstej masy.
Ser z żółtkami, budyniami waniliowymi i cukrami waniliowymi zmiksuj. Dodaj mleko i olej.
Do masy dodaj pianę z białek i delikatnie wymieszaj.
- Włóż masę serową na ciasto kruche i piecz półtora godziny w temperaturze 180° C. Po całkowitym ostygnięciu odpoczyń posmaruj sernik lukrem. Można udekorować wierzch skórką pomarańczową.
Puszysty sernik – dodatkowe informacje
Masa serowa ma płynną konsystencję, czym nie należy się zrażać.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Puszysty mus czekoladowy
Następny przepis: Puszysty omlet cesarski