Puszysty placek drożdżowy inaczej

Puszysty placek drożdżowy inaczej

Odkryj absolutny przepis na idealny puszysty placek drożdżowy, na którym wszystkie oczy będą zwrócone podczas rodzinnej niedzieli. Ten nowy, podany nieco inaczej, przepis sprawi, że klasyczne, domowe ciasto nabierze niezwykłego smaku i charakteru. Te proporcje składników gwarantują ci, że placek będzie rozpadał się w ustach, a wyraziste nuty drożdży sprawią, że Twoje kubki smakowe będą chciały więcej. Smak dzieciństwa i tradycji z nutą nowoczesności, oto co zapewnia ten przepis. Tak, gdy kończymy gotować, dostajemy puszysty, aksamitny, słodki, niezwykle smaczny placek drożdżowy. Idealny na spotkania rodzinne, zimowe poranki czy popołudniowy deser.

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 5 dag drożdży
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 jajka
  • ½ szklanki letniego mleka
  • ½ szklanki oleju
  • wanilia
  • ok. 1 kg śliwek
  • cukier puder z cynamonem do posypania upieczonego ciasta

Puszysty placek drożdżowy inaczej – jak zrobić?

  1. Rozpuść drożdże w letnim mleku z odrobiną cukru.
  2. Ucieraj jajka z cukrem do jego rozpuszczenia w dużej misce, która pomieści wszystkie składniki i rosnące ciasto.
  3. Dodawaj kolejno wszystkie składniki ciasta do masy, zaczynając od drożdży rozpuszczonych w mleku, a kończąc na mące. Nie mieszaj.
  4. Postaw miskę z ciastem na trzy godziny.
  5. Wyłóż formę o wymiarach 22x35cm papierem do pieczenia.
  6. Umyj śliwki i przekrój każdą na pół, usuwając pestki.
  7. Po upływie 3 godzin lekko, ale starannie zamieszaj składniki ciasta.
  8. Ostrożnie wylej ciasto na blachę.
  9. Ułóż śliwki na cieście i wstaw do zimnego piekarnika.
  10. Ustaw temperaturę pieca na 165 *C i pozostaw w nim ciasto na 35-40 minut – ciasto jest gotowe, gdy lekko się zarumieni.
  11. Gotowe ciasto posyp cukrem pudrem, który został przemieszany z cynamonem.

Puszysty placek drożdżowy inaczej – dodatkowe informacje

Placek można posypać cukrem pudrem z cynamonem, ale również przygotować go z kruszonką: 3 łyżki maki, 3 łyżki cukru, 1 łyżka masła. Kruszonka należy posypać ciasto przed wstawieniem do piekarnika.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Puszysty mus czekoladowy
Następny przepis: Puszysty omlet cesarski

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode