Puszysty omlet cesarski

Puszysty omlet cesarski

Przekształć swój standardowy poranny omlet w królewskie danie z naszym przepisem na puszysty omlet cesarski. Ten elegancki wariant klasycznej potrawy śniadaniowej z pewnością sprawi, że twój dzień zacznie się od wyjątkowego początku. Omlet cesarski różni się od zwykłego omletu swoją jedwabistą konsystencją i delikatnym smakiem. Wybierając ten przepis, zaskoczysz swoją rodzinę albo gości, podając im niezwykłe i apetyczne danie na śniadanie. Ciesz się tym luksusowym kulinarne doświadczeniem już dziś. Składniki są zapewne już w twojej kuchni, więc nie czekaj dłużej!

Składniki:

  • na 4 porcje:
  • 350 ml mleka
  • 150 g mąki
  • 3 jajka
  • 30 g cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 60 g masła klarowanego

Puszysty omlet cesarski – jak zrobić?

  1. Białka ubić z solą i cukrem na sztywną pianę.
  2. Żółtka, mleko i mąkę zmiksować.
  3. Masę z żółtkami delikatnie wymieszać szpatułką z białkami.
  4. Na patelni rozpuścić i rozgrzać masło klarowane.
  5. Następnie smażyć omlety na złocisty kolor z obu stron na niewielkim ogniu, pod koniec smażenia rozerwać omlety szpatułkami na małe kawałki.
  6. Podawać z cukrem pudrem, doskonale smakują również z powidłami śliwkowymi.

Puszysty omlet cesarski – dodatkowe informacje

Do ciasta omletu cesarskiego można dodać garść obsypanych mąką rodzynek.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: PUSZYSTY SERNIK
Następny przepis: Puszysty sernik na bitej śmietanie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode