Puszyste ciasto z rabarbarem
Czy jest coś lepszego niż smaczne ciasto z rabarbarem? Oto sprawdzony przepis na ciasto, które zachwyca każdego, kto je spróbował. Ta domowa wypiek z rabarbarem jest nie tylko puszysta, ale również doskonale zrównoważona pod względem smaku. Świeży rabarbar dodaje lekkiej kwasowości, która idealnie komponuje się z delikatną słodyczą ciasta. Znajdziesz tu też placek z rabarbarem, którego przepis jest równie prosty, jak pyszny. Bez względu na okazję, te dobre ciasta z rabarbarem zawsze będą doskonałym wyborem. Sprawdź przepisy ciast z rabarbarem i zaskocz swoich gości pysznym deserem.
admin
Składniki:
- Ciasto:
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 250 g zimnej margaryny
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 żółtek
- 3 łyżki cukru pudru
- Budyniowa pianka:
- 5 białek
- 1 szklanka cukru
- 16 g cukru waniliowego
- 2 budynie śmietankowe
- pół szklanki oleju
- 1/2 kg łodyg rabarbaru
- 1/4 szklanki cukru pudru
Puszyste ciasto z rabarbarem – jak zrobić?
- Na stolnicę przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem, dodajemy żółtka. Mieszamy delikatnie i dodajemy pokrojoną w kostkę margarynę. Szybko zagniatamy ciasto.
- Ciasto dzielimy na dwie części w proporcjach 40% i 60%, owijamy w folię i wkładamy do zamrażalnika. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Na blachę wyłożoną papierem układamy większą część ciasta. Pieczemy na złoty kolor ok. 20 minut. Odstawiamy do wystygnięcia.
- Rabarbar czyścimy, kroimy w kostkę, wsypujemy cukier puder i mieszamy, ale owoce się w nim obtoczyły. Mikserem na najwyższych obrotach ubijamy białka, ze szczyptą soli na sztywną pianę, następnie dodajemy cukier waniliowy i po łyżce cukru, dalej ubijamy. Do tak przygotowanych białek wsypujemy budynie i szybko miksujemy na najwyższych obrotach. Na końcu wlewamy stróżką olej i miksujemy do połączenia składników.
- Do blachy z upieczonym ciastem wlewamy budyniową piankę. Na nią wkładamy przygotowany rabarbar (jeśli puścił dużo soku odlewamy). Na wierzch pianki z rabarbarem ścieramy drugą część zamrożonego ciasta. Tak przygotowane ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 45 minut. Smacznego!
Puszyste ciasto z rabarbarem – dodatkowe informacje
Ciasto można posypać cukrem pudrem.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Puszyste ciasto z rabarbarem
Następny przepis: Puszyste drożdżówki z marmoladą i kruszonką