Puszyste ciasto z rabarbarem

Puszyste ciasto z rabarbarem

Czy jest coś lepszego niż smaczne ciasto z rabarbarem? Oto sprawdzony przepis na ciasto, które zachwyca każdego, kto je spróbował. Ta domowa wypiek z rabarbarem jest nie tylko puszysta, ale również doskonale zrównoważona pod względem smaku. Świeży rabarbar dodaje lekkiej kwasowości, która idealnie komponuje się z delikatną słodyczą ciasta. Znajdziesz tu też placek z rabarbarem, którego przepis jest równie prosty, jak pyszny. Bez względu na okazję, te dobre ciasta z rabarbarem zawsze będą doskonałym wyborem. Sprawdź przepisy ciast z rabarbarem i zaskocz swoich gości pysznym deserem.

Składniki:

  • Ciasto:
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 250 g zimnej margaryny
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 żółtek
  • 3 łyżki cukru pudru
  • Budyniowa pianka:
  • 5 białek
  • 1 szklanka cukru
  • 16 g cukru waniliowego
  • 2 budynie śmietankowe
  • pół szklanki oleju
  • 1/2 kg łodyg rabarbaru
  • 1/4 szklanki cukru pudru

Puszyste ciasto z rabarbarem – jak zrobić?

  1. Na stolnicę przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem, dodajemy żółtka. Mieszamy delikatnie i dodajemy pokrojoną w kostkę margarynę. Szybko zagniatamy ciasto.
  2. Ciasto dzielimy na dwie części w proporcjach 40% i 60%, owijamy w folię i wkładamy do zamrażalnika. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Na blachę wyłożoną papierem układamy większą część ciasta. Pieczemy na złoty kolor ok. 20 minut. Odstawiamy do wystygnięcia.
  3. Rabarbar czyścimy, kroimy w kostkę, wsypujemy cukier puder i mieszamy, ale owoce się w nim obtoczyły. Mikserem na najwyższych obrotach ubijamy białka, ze szczyptą soli na sztywną pianę, następnie dodajemy cukier waniliowy i po łyżce cukru, dalej ubijamy. Do tak przygotowanych białek wsypujemy budynie i szybko miksujemy na najwyższych obrotach. Na końcu wlewamy stróżką olej i miksujemy do połączenia składników.
  4. Do blachy z upieczonym ciastem wlewamy budyniową piankę. Na nią wkładamy przygotowany rabarbar (jeśli puścił dużo soku odlewamy). Na wierzch pianki z rabarbarem ścieramy drugą część zamrożonego ciasta. Tak przygotowane ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 45 minut. Smacznego!

Puszyste ciasto z rabarbarem – dodatkowe informacje

Ciasto można posypać cukrem pudrem.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Puszyste ciasto z rabarbarem
Następny przepis: Puszyste drożdżówki z marmoladą i kruszonką

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode