Puszysta kremówka
Czy istnieje coś bardziej kuszącego niż idealnie puszysta kremówka na kruchym cieście? Ten tradycyjny deser, popularny nie tylko w Polsce, to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Delikatne, aromatyczne kremowe nadzienie idealnie komponuje się z kruchym, złocistym ciastem. Robienie własnej kremówki w domu to także wspaniała okazja do zaangażowania całej rodziny w przygotowania. Przydatne będą tu nie tylko cierpliwość i umiejętności cukiernicze, ale również chęć spędzenia czasu na tworzeniu czegoś wyjątkowego. Tej kremówki nie da się porównać z żadną inną – każdy kęs będzie smakował jak mały kawałek raju.
admin
Składniki:
- Ciasto:
- 30 dkg mąki
- 30 dkg margaryny
- 6 łyżek wody przegotowanej
- 2 żółtka
- Krem:
- 2 i 1/2 szklanki mleka
- 3 żółtka
- 2 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka cukru
- 1 i 1/2 łyżki mąki zwykłej
- 1 cukier waniliowy
- Cukier puder do posypania po wierzchu
Puszysta kremówka na kruchym cieście
-
3.
Krem: Mleko zagotować z cukrem. Żółtka roztrzepać z odrobiną mleka, dodać obie mąki. Dobrze wymieszane składniki dolewamy do gotującego mleka i gotujemy ok 5 min. Ciasto przekładamy wystudzonym kremem, posypujemy cukrem pudrem.
Puszysta kremówka – dodatkowe informacje
Do gorącego kremu można zetrzeć pół kostki masła i energicznie wymieszać.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Puszysta kaszka manna z malinami na białku
Następny przepis: Puszyste ciasto z jeżynami