Puszysta kremówka

Puszysta kremówka

Czy istnieje coś bardziej kuszącego niż idealnie puszysta kremówka na kruchym cieście? Ten tradycyjny deser, popularny nie tylko w Polsce, to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Delikatne, aromatyczne kremowe nadzienie idealnie komponuje się z kruchym, złocistym ciastem. Robienie własnej kremówki w domu to także wspaniała okazja do zaangażowania całej rodziny w przygotowania. Przydatne będą tu nie tylko cierpliwość i umiejętności cukiernicze, ale również chęć spędzenia czasu na tworzeniu czegoś wyjątkowego. Tej kremówki nie da się porównać z żadną inną – każdy kęs będzie smakował jak mały kawałek raju.

Składniki:

  • Ciasto:
  • 30 dkg mąki
  • 30 dkg margaryny
  • 6 łyżek wody przegotowanej
  • 2 żółtka
  • Krem:
  • 2 i 1/2 szklanki mleka
  • 3 żółtka
  • 2 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka cukru
  • 1 i 1/2 łyżki mąki zwykłej
  • 1 cukier waniliowy
  • Cukier puder do posypania po wierzchu

Puszysta kremówka na kruchym cieście

  1. 3.
    Krem: Mleko zagotować z cukrem. Żółtka roztrzepać z odrobiną mleka, dodać obie mąki. Dobrze wymieszane składniki dolewamy do gotującego mleka i gotujemy ok 5 min. Ciasto przekładamy wystudzonym kremem, posypujemy cukrem pudrem.

Puszysta kremówka – dodatkowe informacje

Do gorącego kremu można zetrzeć pół kostki masła i energicznie wymieszać.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Puszysta kaszka manna z malinami na białku
Następny przepis: Puszyste ciasto z jeżynami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode