Puszysta kaszka manna z malinami na białku

Puszysta kaszka manna z malinami na białku

Puszysta kaszka manna z malinami na białku to wyjątkowa wariacja na temat tradycyjnego przepisu. Kasza manna dodatkowo ubijana na białku sprawia, że to danie jest niezwykle lekkie i aksamitne. Delikatna słodycz kaszy idealnie komponuje się z lekko kwaśnym, intensywnym smakiem malin. Ta kaszka to idealna propozycja na zdrowe i sycące śniadanie lub słodką przekąskę. Łatwa i szybka w przygotowaniu zachwyci każdego swoją delikatnością i wyjątkowym smakiem. Głównym składnikiem dania jest oczywiście kasza manna i białko, ale to właśnie maliny nadają mu niepowtarzalnego charakteru.

Składniki:

  • 0,5 litra mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 5 łyżek kaszy manny
  • 1 białko + 1 łyżka cukru
  • maliny
  • cukier puder
  • Mięta do dekoracji

Puszysta kaszka manna z malinami na białku – jak zrobić?

  1. Odmierzamy 5 łyżek kaszki.
  2. Mleko zagotuj, dodaj cukier i wsyp suchą kaszkę.
  3. Ciągle mieszaj na małym ogniu, aby nasza kaszka się nie przypaliła.
  4. Ubij białko z cukrem na sztywną pianę i dodaj do gorącej kaszki.
  5. Delikatnie mieszaj, aby wszystko się ładnie połączyło.
  6. Gorącą kaszkę przelej do miseczek, specjalnych obręczy lub foremek silikonowych.
  7. Po wystygnięciu odwracamy i zdejmujemy obręcz. W ten sposób nasz deser będzie gładki z każdej strony.
  8. Odłóż kilka malin do dekoracji, a resztę zduś i dodaj 1 łyżeczkę cukru pudru. Polej kaszkę sosem malinowym i udekoruj malinkami i miętą.

Puszysta kaszka manna z malinami na białku – dodatkowe informacje

Do kaszki można użyć innych owoców.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Puszek okruszek
Następny przepis: Puszysta kremówka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode