Puszysta kaszka manna z malinami na białku
Puszysta kaszka manna z malinami na białku to wyjątkowa wariacja na temat tradycyjnego przepisu. Kasza manna dodatkowo ubijana na białku sprawia, że to danie jest niezwykle lekkie i aksamitne. Delikatna słodycz kaszy idealnie komponuje się z lekko kwaśnym, intensywnym smakiem malin. Ta kaszka to idealna propozycja na zdrowe i sycące śniadanie lub słodką przekąskę. Łatwa i szybka w przygotowaniu zachwyci każdego swoją delikatnością i wyjątkowym smakiem. Głównym składnikiem dania jest oczywiście kasza manna i białko, ale to właśnie maliny nadają mu niepowtarzalnego charakteru.
admin
Składniki:
- 0,5 litra mleka
- 3 łyżki cukru
- 5 łyżek kaszy manny
- 1 białko + 1 łyżka cukru
- maliny
- cukier puder
- Mięta do dekoracji
Puszysta kaszka manna z malinami na białku – jak zrobić?
- Odmierzamy 5 łyżek kaszki.
- Mleko zagotuj, dodaj cukier i wsyp suchą kaszkę.
- Ciągle mieszaj na małym ogniu, aby nasza kaszka się nie przypaliła.
- Ubij białko z cukrem na sztywną pianę i dodaj do gorącej kaszki.
- Delikatnie mieszaj, aby wszystko się ładnie połączyło.
- Gorącą kaszkę przelej do miseczek, specjalnych obręczy lub foremek silikonowych.
- Po wystygnięciu odwracamy i zdejmujemy obręcz. W ten sposób nasz deser będzie gładki z każdej strony.
- Odłóż kilka malin do dekoracji, a resztę zduś i dodaj 1 łyżeczkę cukru pudru. Polej kaszkę sosem malinowym i udekoruj malinkami i miętą.
Puszysta kaszka manna z malinami na białku – dodatkowe informacje
Do kaszki można użyć innych owoców.