Puree z dyni w słoikach

Puree z dyni w słoikach

Puree z dyni w słoikach to wyśmienity przepis idealny na chłodne, jesienne dni. Jest idealny nie tylko jako dodatek do mięsa, ale również jako baza do zup i sosów. To również świetny sposób na przygotowanie zapasów dyni na zimę przez pasteryzację. Przygotowanie i przechowanie takiego puree pozwoli nam cieszyć się smakiem dyni przez cały rok. Przecier z dyni robi się bardzo prosto, a następnie możemy go przechowywać w słoikach. Jeżeli zastanawiasz się, co zrobić z puree z dyni lub gdzie kupić dynię – ten przepis jest dla Ciebie.

Składniki:

  • 1 marchewka

Puree z dyni w słoikach – jak zrobić?

  1. 1.
    Dynię oczyścić. Przekroić na pół, wyjąć pestki. Pokroić na dość cienkie części usuwając pozostałości po pestkach. Włożyć dynię do naczynia żaroodpornego z pokrywą. Piec w 180*C przez godzinę. Dynia powinna być miękka. Obrać ze skóry i włożyć sam miąższ do malaksera. Miksować, aż uzyskamy gładkie, bez cząstek puree. Nakładać do słoików. Pasteryzować 15-20min.

Słowa kluczowe: puree z dyni do mięsa, puree z dyni na zimę, pasteryzacja dyni, przecier z dyni, puree z dyni gdzie kupić, co zrobić z puree z dyni, puree z dyni do słoików, dynia w słoikach

Puree z dyni w słoikach – dodatkowe informacje

Ważne jest, aby słoiki umyć, wyparzyć i osuszyć. Pasteryzację można powtórzyć, ponieważ dynia nie ma żadnych konserwujących dodatków.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Puree z dyni
Następny przepis: Puree z marchewki i ziemniaków

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode