Puree z dyni

Puree z dyni

Puree z dyni to delikatne i pyszne danie idealne na chłodniejsze dni. Jego delikatny, lekko słodki smak sprawia, że jest ono nie tylko zdrowe, ale także bardzo apetyczne. W sam raz na sezon jesienno-zimowy, gdy dynia jest najsmaczniejsza. Używając świeżej dyni i dodając do niej dobrze dobranych przypraw, możemy stworzyć danie pełne aromatu i smaku. Puree jest łatwe do przygotowania i nie wymaga zbyt wiele składników, wystarczy kilka podstawowych produktów. To danie nie tylko rozgrzeje nas, ale także dostarczy naszemu ciału cennych witamin i składników odżywczych.

Składniki:

  • 1 średniej wielkości dynia

Puree z dyni – jak zrobić?

  1. Dynię przekroić na ćwiartki i za pomocą łyżki oczyścić z nasion. Przekroić jeszcze na kilka części lub jeśli zależy nam na czasie- pokroić w kostkę. Umieścić w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 180 st.C przez około 30-60 minut. Czas pieczenia zależy od wielkości kawałków dyni. Jeśli za szybko się rumieni, należy przykryć ją folią aluminiową i dalej zapiekać. Dynia jest gotowa, gdy bez problemu możemy nabić ją na widelec. Wyjąć z piekarnika, ostudzić, a następnie przy pomocy nożyka lub łyżeczki obrać ze skórki. Umieścić w wysokim naczyniu i zmiksować na puree. Przełożyć do słoiczków.
  2. Puree z dyni można również przygotować inaczej- gotując. W tym celu oczyszczoną dynię zalewamy gorącą wodą i gotujemy do miękkości (jeśli pokrojona jest w kostkę, będzie to trwać około 10-15 minut) Dalej postępować tak jak w przypadku pierwszego sposobu. Przechowywać w lodówce do 3 dni. Smacznego!

Słowa kluczowe: puree z dyni przepis, puree z dyni przepisy

Puree z dyni – dodatkowe informacje

Przepis na 2 średnie słoiczki puree z dyni.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Puree z brukwi
Następny przepis: Puree z dyni w słoikach

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode